Annons
X
Annons
X

Krograzzia gav resultat

95 procent av de kontrollerade krogarna på Södermalm fick godkänt vid den razzia som gjordes i natt. Enligt preliminära siffror hittade man kraftigt berusade personer på bara sex ställen. Så här bra skulle det kunna se ut om krogarna följer lagen, menar Anders Häregård, chef för tillsynsenheten.

I stort sett samtliga krogar på Södermalm i Stockholm fick besök av Stockholms stads tillsynsenhet och Citypolisen under natten. Totalt deltog trettio kontrollanter.

– När jag gick hem vid halv tretiden så hade jag fått rapporter från ungefär tvåhundra, men sedan fortsatte ju ett gäng fram till sju på morgonen. Sex av krogarna hade då fått anmärkningar för att de hade berusade personer inne, säger Anders Häregård, chef för tillsynsenheten.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ytterligare sex restauranger fick andra typer av anmärkningar; om att de inte hade tillräckligt stor matsedel för att få servera alkohol eller att de inte anmält serveringsansvariga.

  Annons
  X

  – Preliminärt kan man säga att 95 procent av krogarna som vi kontrollerade följde lagen. Det är klart att man skulle vilja att det var hundra. Men det verkar ändå som att man hade ansträngt sig väldigt. Det var precis den effekten vi ville uppnå. Ungefär så här bra kan det se ut på Södermalm en vanlig fredag, bedömer Anders Häregård.

  Restaurangerna visste i förhand om att det skulle komma kontrollanter. Det var poängen:

  – Då får vi ett mått på hur det kan se ut om krogarna gör det de ska. Nog har man skärpt sig i går kväll. De var väldigt beredda på att vi skulle komma.

  Nu ska tillsynsenheten också kontrollera antalet anmälda våldsbrott och hur det såg ut på akutmottagningarna under natten till lördagen för att få en uppfattning om huruvida det varit annorlunda än vanligt.

  – Om det har varit lugnare, så säger det oss att då gör krogarna inte det de ska i vanliga fall.

  De krogar som fick anmärkningar får nu räkna med extra besök av tillsynsenheten. Anders Häregård vill i det här skedet inte namnge vilka det handlar om. När det väl fattats beslut i ärendena blir de offentliga.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X