Annons
X
Annons
X

Sanna Rayman: Krogmomsen får inte fullt genomslag någonstans

Berätta! uppmanade Mikael Damberg statsministern i partiledardebatten i förra veckan. ”Berätta hur du kom fram till att prioritera ned skolan och göra det billigare för dig och mig att gå på krogen?”

Anklagelsen vore tung om den var rimlig, men att den här regeringen skulle betrakta skolan som lågprioriterad är det nog få som tror. Däremot respekterar man förstås det faktum att skolan sköts av kommuner, inte regeringar. Det kan man tycka saker om, men föreställningen att regeringen byter skolpengar mot momspengar är missvisande.

Dambergs anklagelse innehåller emellertid fler fel. Det där med billigare på krogen stämmer inte heller riktigt. Krogmomsen har ”lågt genomslag”, rapporterades det i veckan (
SvD 15/6). Och jo – lunchpriset i personalmatsalar har bara sjunkit med cirka 5,6 procent och priset på snabbmat endast med tre procent, medan pizzerior rentav höjt priserna.

Annons
X

Detta meddelade Konjunkturinstitutet i en utvärdering av hur krogmomsen påverkat priserna sedan reformens införande i januari i år. Enligt rapporten har 68 procent av snabbmatspriserna och cirka 40 procent av priserna på dagens lunch, middag och lunch à la carte sänkts.

– Ett fullt genomslag hade inneburit tio procent lägre priser, sade KI:s generaldirektör Mats Dillén i TV4.

– Det är uselt, säger en missnöjd trebarnspappa i
Ekot (15/6).

Stäng

POLITISKA CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – Tove Lifvendahls kommentarer direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Men är det verkligen uselt? Hade vi
  velat
  ha fullt genomslag på priset? Nej, tanken var väl aldrig att hela momssänkningen skulle hamna på prislappen?

  I samma sändning förklarar Anders Borg att det centrala är sysselsättningseffekterna och påpekar att finansdepartementets bedömningar än så länge överensstämmer med utvecklingen. Och restaurangbranschens organisation Visita har noterat fler utlysta jobb än vanligt.

  Så småningom kommer vi säkert få rubriker om att det inte blivit ”fullt genomslag” på jobbfronten heller. Då är det läge att Anders Borg påpekar att man inte kan kräva fullt genomslag både på pris och i antal jobb. Det ligger liksom i sakens natur att uppdelade saker inte är hela.

  En del krogar sänker priset, andra anställer fler. Åter andra kommer ge sig själv semester eller höja kvaliteten på råvarorna.

  Tanken att man ska kunna sänka momssatser och
  bestämma hur företagen ska hantera pengarna är över huvud taget märklig. Lite som om regeringen villkorade jobbskatteavdraget med att alla måste köpa grönsaker för det. (Obs, ej tips!)

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X