Annons

Krogkändisar i Stockholm

Kändiskockkrogarna är här. Jamie Oliver fortsätter att sprida sina restaurangkedjor över världen och nu är det Stockholms tur. Kanske kommer de mer hantverksförankrade svenska kockarna att följa efter.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Jamie Oliver har blivit en miljonindustri med en egen tidning, en app, porslin och en matproduktlinje.

Foto: CRAIG GREENHILL/NEWSPIX

Marcus Samuelsson på sin nyöppnade krog Kitchen and table på Kungsholmen i Stockholm.

Foto: TOMAS ONEBORG.

Restaurangkedjan Jamies Italian öppnar snart i hotell Scandic Anglais i Stockholm.

Foto: TOMAS ONEBORG

Jamie Oliver har blivit en miljonindustri med en egen tidning, en app, porslin och en matproduktlinje.

Foto: CRAIG GREENHILL/NEWSPIX

Marcus Samuelsson på sin nyöppnade krog Kitchen and table på Kungsholmen i Stockholm.

Foto: TOMAS ONEBORG.

Restaurangkedjan Jamies Italian öppnar snart i hotell Scandic Anglais i Stockholm.

Foto: TOMAS ONEBORG
1/3

Jamie Oliver har blivit en miljonindustri med en egen tidning, en app, porslin och en matproduktlinje.

Foto: CRAIG GREENHILL/NEWSPIX
2/3

Marcus Samuelsson på sin nyöppnade krog Kitchen and table på Kungsholmen i Stockholm.

Foto: TOMAS ONEBORG.
3/3

Restaurangkedjan Jamies Italian öppnar snart i hotell Scandic Anglais i Stockholm.

Foto: TOMAS ONEBORG

Få kockar har nått samma rockstjärnestatus som Jamie Oliver. En del har kanske glömt bort att han en gång i tiden, i slutet av 90-talet, blev känd som tv-kock under namnet ”Den nakna kocken”. I dag är Jamie Oliver en gigant och en miljonindustri, med en egen tidning, app, porslin och en matproduktlinje. Naturligtvis har han också satt sitt namn på ett antal restauranger. De flesta finns i Storbritannien men kedjan Jamies Italian har tagit sig så långt som till Singapore och Dubai och i höst öppnar man även i Stockholm. Om någon nu skulle tro att Jamie Oliver i egen hög person kommer att vara och verka här i Stockholm så tror den personen helt fel, även om det har sagts att han antagligen kommer att vara på plats till öppningen.

Jamies Italian är en typ av krog som fram till nu inte har varit så vanlig i Sverige. Den bär en känd persons namn, eller marknadsförs i alla fall som kändisens krog men det enda denna välkända person har att göra med restaurangen är att han, för det är nästan alltid han, förhoppningsvis tagit fram eller i alla fall godkänt meny och inredning.

Annons
Annons

På Kungsholmen i Stockholm öppnade nyligen Kitchen and table by Marcus Samuelsson. Restaurangen som hör till hotellkedjan Clarion finns på ett tjugotal platser i Sverige och Norge. Marcus Samuelsson är den svenske kocken som inte är lika känd här som i USA. På andra sidan Atlanten har han vunnit tv-kocktävlingen Top chef Masters, lagat mat till Barack Obamas statsmiddag, stått vid spisen med Michelle Obama i tv, skrivit en självbiografi och driver succékrogen Red Rooster. Att han inte är den som rör grytorna förvånar få, däremot dyker han upp i restaurangen, hälsar på gästerna och låter sig fotograferas.

Visst finns det, även i Sverige, kockar som är välkända ute i stugorna. Tore Wretman var den förste och störste och i och med de senaste årens alla mat-tvprogram så har de bara blivit fler. Ändå kan ingen jämföra sig med Jamie Oliver, eller Marcus Samuelsson. En viktig skillnad är att även de mest namnkunniga kockarna i Sverige nästan alltid fortsätter att arbeta i köket.

Niklas Ekstedt, känd från tv och med två restauranger, en som bär hans förnamn, den andra hans efternamn, syns fortfarande då och då bland eldflammorna på Michelinkrogen Ekstedt. Och vår främste stjärnkock Mathias Dahlgren lagar numera även mat inför sina gäster samtidigt som har samtalar med dem vid det så kallade Matbordet, en restaurang i restaurangen som bär hans namn.

Frågan är om kändiskrogarna är här för att stanna och att Jamie och Marcus nu banar väg. Den av svenska kockar som just nu syns mest i olika sammanhang är kock-EM-vinnaren Tommy Myllymäki. Med den egna restaurangen Sjön, i Jönköping, som matinspiratör för Taverna Brillo och som smaksättare för chips och tv-kock i TV4 är många järn i elden en underdrift. Det återstår att se om vi i framtiden får nöjet att äta på krogkedjan Tommys.

Joanna Drevinger

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons