Annons

Le NomKrogguiden: Här är avsmakningsmenyn prisvärd

De röda sofforna är också kvar från DeVille.
De röda sofforna är också kvar från DeVille. Foto: Tomas Oneborg

Det är lite tivolikänsla att äta på Le Nom. Kombinationen av ingredienser överraskar som spöken på Blå tåget. Smaklökarna åker berg- och dalbana. Det är uppenbart att kockarna har det roligt på jobbet.

Under strecket
Publicerad
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Målningarna på väggen och stolarna har hängt med från DeVilles tid.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2
Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

Målningarna på väggen och stolarna har hängt med från DeVilles tid.

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2
1/2
Foto: Tomas Oneborg
2/2

Målningarna på väggen och stolarna har hängt med från DeVilles tid.

Foto: Tomas Oneborg

Le Nom

Typ
Mellanklass
Kontakt
Roslagsgatan 6, tel: 08-10 01 53

Betyg: 4 av 6

Den franska populära krogklassiken Deville stängde i höstas. Lokalen som ligger längs det restaurangklustret på Roslagsgatan har nu tagits över av gänget bakom spanskinfluerade Bar Nombre. Av namnet att döma är det lätt att få känslan av de här har skapat en fransk restaurang men kikar man på menyn ser man inspiration från så väl Sverige, som Italien, Frankrike och Spanien.

Vi hinner knappt till bords förrän en av våra servitörer sätter sig på knä intill oss och förklarar att om en i sällskapet väljer den prisvärda avsmakningsmenyn för 525 kronor, som han rekommenderar, så måste alla andra också välja den. Lite förbryllade blir vi och trots respekt för kockarna gluttar vi på vad vi går miste om när vi väljer menyn.

Menyn inleds med en tartar på morot. Morotsrätten är elegant med sin slingrande morotsspagetti täckt med vita och svarta sesamfrön och stänk av yusu, en asiatisk citrusfrukt. En stilstudie för såväl öga som tänder, men moroten förblir trots allt en morot – inte helt lyckat efter den mustiga soppan vi fick som en smakrik och välkomnande ”amuse-bouche”.

Annons
Annons

Efter morotsentrén kommer hummern. En stor härlig klo tittar fram under läckert skum. Smakerna runtomkring skaldjuret är bra, men hummern är hopplöst seg.
Andra rätter visar på det stora i det lilla. Blomkål associeras sällan med gourmetmat, men här är den helstekta blomkålen ett av kvällens utropstecken. Den serveras med surkål, sherryvinägrett, lökcrème och riven manchego. Det är innovativt och alldeles underbart gott.
Fullt lika förtjusta blir vi inte över lyxiga mozarellan (Burratina) med rostade pinjenötter eller marulkskinden med musselbuljong och chilibakad fänkål. Fisken är mjäll men på tok för anonym och någon chilihetta känner vi inte av.
 
**Till sist kommer **rådjuret. Detta är ett ”halleluja moment”. Nu förstår vi vilka resurser som finns i köket. Synnerligen fint stekt kött, sotat utanpå med jordärtskocka, kantareller, granskott och lite lakrits pudrad i en avgränsad del av tallriken.

Efterrätterna imponerar i både smak och originalitet. Palsternackskakan med plommon, yoghurtsorbet, apelsinblom och lemon curd är mycket god. Champagneglassen med marängsmulor, havtorn och pistagesmak är en högtidsstund för alla godisgrisar. Hallonsorbet med rostad vit choklad och chokladmousse bör man inte heller missa.
Det är ingen tvekan om att Le Nom lägger ribban högt. Den ligger ofta kvar efter ambitiösa ansatser i köket, men ibland darrar den betänkligt.

Restaurang Le Nomlenom.se
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons
Annons