Krogarna är först med det senaste

I ROPET Ut med ekig chardonnay, in med ripasso och rosa bubbel. Mikael Mölstad har kikat på vintrenderna på krogen och spår att vi snart kommer att se dem hemma.

Under strecket
Publicerad
Ett dukat bord med vinglas på Restaurant Xe Om

Ett dukat bord med vinglas på Restaurant Xe Om

Foto: MAGNUS NEIDEMAN
Annons
Ett dukat bord med vinglas på Restaurant Xe Om

Ett dukat bord med vinglas på Restaurant Xe Om

Foto: MAGNUS NEIDEMAN
Ett dukat bord med vinglas på Restaurant Xe Om Foto: MAGNUS NEIDEMAN

Vill du spana in nya vin- och mattrender ska du gå på krogen. Därifrån förflyttar de sig så sakteliga in i hemmen. Så bered dig på lite asiatisk touch i smakerna framöver och vinvännen kan vänta sig vita viner med bra syra och fin fräsch frukt. Det är nämligen det som gäller på de bättre krogarna om sommelieren själv får bestämma.

Det är tydligt att de vita vinerna är ett alltmer givet val till olika maträtter. De behöver inte alltid vara friska och syrliga men de får absolut inte ha en massa tung ekig eller superaromatisk frukt. Jag kan hålla med: Kraftiga viner med tanniner och ekfat förstör mer än de lyfter smakerna hos de fina råvaror som serveras idag.

När det serveras rött vin på toppkrogarna är det till kötträtter med lite vildare smaker. Men även då är det inte de tuffaste rödvinerna som plockas fram utan snarare lite mjukare franska viner på druvor som pinot noir, syrah, grenache och cabernet franc.

Annons
Annons

Allt fler av de bättre restaurangerna gillar att servera naturviner till sina smakmenyer. Dessa ekologiska viner utan tillsatser är en tydlig trend och vi har redan skrivit en del om dem här i SvD. Som matvin kan de både vara jättebra men också helt underkända. Det verkar som det beror på att enstaka flaskor helt plötsligt kan utveckla en illavarslande smak. Men räkna ändå med att du kommer att få se fler naturviner i ett vinställ nära dig. Systembolaget har upptäckt trenden och i april kommer en speciallansering av naturviner i Systemets sortiment.

Mer ofrivilligt kommer du också att få se fler syltiga röda zinfandelviner på Systembolagets hyllor. Det är en vinstil som många tycks gilla. Ännu mer kommer det att handla om ripassoviner. Ripasso är en vintyp ifrån Valpolicella i Italien. Många älskar att kalla dem för mini-Amarone och det ligger lite i det. Vinet genomgår nämligen en andra jäsning tillsammans med jäsrester från amaroneviner. Detta gör att ripassovinerna blir kraftigare, lite mer alkoholstarka och drar mer åt det russinsöta.

Urtypen för vinet är Campofiorin från Masi som också finns på Systembolaget. I själva verket var det Masi som uppfann vinstilen för närmare fyrtio år sedan. I dag vill alla importörer i Sverige ha ett ripassovin. Svenskarna är galna i dem, som en importör uttryckte det. En annan tror att ripasso kommer att bli lika poppis som riojaviner var för tio-femton år sedan, då var tredje flaska rött kom därifrån.

Ripasso är inte ett vin jag sett på krogarna än. Men på systembolaget hittar man lätt de på krogarna så trendiga friska torra vita vinerna. Allt fler kunder undviker de tropiskt feta chardonnayvinerna. Eller de gräsigt övertydliga sauvignon blanc. Viner med massor av aromatisk frukt likt viognier ser också ut att vara på väg ut. Men försäljningen av riesling ökar och då i synnerhet från Nya världen.

Om man tolkar restaurangtrenderna rätt så kommer också champagneförsäljningen att öka. Men så är ju champagne ett bra matvin, i synnerhet roséchampagne. Räkna därför också med många nya vanliga mousserande rosa viner både på krogen och Systembolaget. Jag kan lova att det står många vintankar klara att förvandlas till rosébubbel i vår.

I sommar kommer vi återigen att översvämmas av rosévin. Om du trodde att den trenden hade nått sin kulmen så kommer sommaren att bevisa motsatsen – flera gånger om.

LÄS MER:
Hur länge håller en öppnad vinflaska? Experten svarar.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons