Joanna Drevinger:Krogåret 2019: ”Funkar inte att vila på gamla lagrar”

Joanna Drevinger
Coco & Carmen är årets utropstecken.
Coco & Carmen är årets utropstecken. Foto: Tomas Oneborg / Svenska Dagbladet

Vinbarer och italienska smaker. Så kan Krogstockholm 2019 sammanfattas. Och även om branschen har det tufft med svajande konjunktur och krävande gäster så fortsätter huvudstaden att växa som restaurangdestination.

Under strecket
Publicerad
Annons

Antingen har SvD Krogguiden varit extra generösa eller så har Stockholm haft ett gott krogår.

Av 52 testade restauranger fick elva betyg fem av sex och 25 restauranger fick en fyra, vilket ju är absolut godkänt. Och majoriteten av de krogar som fått bra betyg är också mer eller mindre nyöppningar. Bland de restauranger med betyg tre återfinns däremot flera klassiska och namnkunniga krogar.

Konkurrensen i branschen är stenhård. För att lyckas krävs leverans utifrån gästens behov vilket vanligtvis är vällagad mat på schysta råvaror. Allt serverat av lyhörd personal. Det finns inga genvägar och framförallt funkar det inte att vila på gamla lagrar, vilket har varit tydligt när jag kikat igenom årets krogrecensioner.

Det största utropstecknet 2019 är Coco & Carmen. Under hösten togs den klassiska kvarterskrogen på Banérgatan över av gänget bakom Punk Royale som driver krogar på Södermalm och i Köpenhamn. Joakim Almqvist och Kalle Nilsson har delat finkrogpubliken, där vissa älskat det okonventionella och ibland till och med obekväma, som att låta gästerna äta flera rätter med händerna. Eller att servera hästkött på en V75-kupong under namnet ”My little pony”, garnerat med en fimpad purjolökscigg.

Annons
Annons

På Östermalm är det inte lika punkigt. SvD Krogguiden skriver: ”Menyn bjuder på högkvalitativa råvaror och balanserade smaker men här finns också en gnutta humor samt hantverksskicklighet. ” och avslutar: ”Till Coco & Carmen skulle vi kunna tänka oss att gå oavsett humör och väder.”

2019 var också året då vinbarerna på allvar etablerade sig i Stockholm. Och de har hittat sin publik. Att slinka in för ett glas och något mindre att äta utan att behöva boka bord verkar tilltala stockholmarna. Men allt fler konventionella krogar krogar sätter också vinupplevelsen i fokus.

Den allra tydligaste krogtrenden var ändå den italienska. Efter succén L’Avventura som öppnade på Sveavägen 2018 har det dykt upp flertalet restauranger med antipasti, pasta, secondo och dolce på menyn.

Krogguidens favorit under året var Ciccio’s som beskrivs som en italiensk restaurang på New York-vis, stimmig och nästan alltid fullsatt.

Nu saknas bara en krog som serverar italiensk mat på det lite mer rustika eller enkla sättet. Som hyllade Osteria 16 i Köpenhamn där man serveras åtta större och mindre rätter för 250 danska kronor i en upplyst lokal med pappersdukar à la Rom på borden. Nu kanske det är ett önsketänkande att det skulle kunna vara lika prisvärt i Stockholm med tanke på vad det kostar att driva restaurang. Men konceptets enkelhet borde kunna kopieras.

2020 lovar också gott med en rad intressanta krogöppningar.

Håll utkik efter Linn Söderström och Marion Ringborgs pop up-projekt Garba som i januari slår upp portarna till en ny fast adress på Norrlandsgatan. Samma månad är det upp till bevis för Sayan Isaksson som tar över Berns Salonger och öppnar Isaan med thailändska smaker på menyn.

Men den restaurang som kanske väcker mest nyfikenhet är ändå Aira, Tommy Myllymäkis första egna restaurang i Stockholm som efter år av försening nu ska öppna i mars i en helt ny byggnad, ute på Biskopsudden, Djurgården.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons