Annons

Krogar, spåtanter, jazzmusik och träsk är måsten

Under strecket
Publicerad

Staden som svänger. Jazzmusiken genomsyrar New Orleans. På gatorna, som här utanför French Market, bjuds det ofta på gratiskonserter. Foto: Gunilla Kinn

Det var cajunmaten som lockade mig till New Orleans. Jag hade upptäckt den då jag efter terrorattacken i New York arbetade en natt i S:t Paulikapellet dit röjningsarbetarna kom från Ground Zero för att äta och vila. Donationer strömmade in från hela USA och vi volontärer serverade middag lagad av cajunkockar som kört upp en lastbil råvaror från Louisiana. De hungriga röjningsarbetarna såg skeptiska ut när något kallat courtbouillon slevades upp på faten. Men de som smakat den mustiga, kaloristinna fiskstuvningen ville ha backning. Bättre gåva hade New Orleans inte kunnat skicka.
Själv finkammade jag internet på courtbouillonrecept och stod snart hemma och vispade ihop roux och skar grönsaker och kattfisk. Långt senare förverkligades också idén att åka till New Orleans.

Annons
Annons
Annons