Annons
X
Annons
X

Kroatien skyddar Bobetko från Haag

ZAGREB Varje gång det kommer brev hit till regeringen från FN:s krigsförbrytartribunal i Haag störtas Kroatien i en politisk kris.
Denna gång handlar det om landets förre överbefälhavare, Janko Bobetko, som Haag vill anklaga för krigsförbrytelser från september 1993, då den kroatiska armén skulle ha dödat 38 serbiska privatpersoner och bränt ner mer än 300 hus under en operation för att återta kroatiskt territorium från serbiska separatister i Krajina.

Denna gång har regeringschefen Ivica Racan reagerat snabbare och mer irriterat än förra sommaren, då det också kom post från Haag: då hette det att man inte visste var den efterlyste generalen Ante Gotovina fanns. Sannolikt var den kroatiska regeringen ensam om denna okunskap; Gotovina lär fortfarande vara kvar i landet, i säkerhet så länge som varken polis eller militär visat något intresse av att hitta honom.
Om Bobetko säger nu Racan att han inte kommer att utlämnas och att man inte kan tillåta att ”försvaret av fosterlandet” framställs som en
förbrytelse. Den 83-årige förre överbefälhavaren sitter samtidigt i sitt hem här i Zagreb och ger intervjuer i vilka han säger att ”hans pojkar” är redo att försvara honom och att ingen ska räkna med att han ”levande” kommer att inställa sig i Haag.

Dock finns en kroatisk lag - pikant nog antagen under Franjo Tudjmans tid som president - som förpliktar till samarbete med Haag. Racan aktar sig visserligen för att säga att man inte längre tänker samarbeta med FN:s krigsförbrytartribunal, men hävdar att lagen inte är tillämpbar i just detta fall. Inom två veckor tänker regeringen i Kroatien ge Haag ett utförligt svar i vilket kommer att förklaras varför.
Men bakom de juridiska och konstitutionella argumenten döljer sig mycket hårdare fakta. Förmodligen skulle ingen kroatisk regering i världen kunna skicka Janko Bobetko till Haag: opinionsundersökningar visar att 84 procent av befolkningen är emot ett utlämnande; mer än 50 procent vore det även om Kroatien skulle straffas med sanktioner.

Annons
X

Tiotusentals
nationalister och folk som ser sig som patrioter har varje gång det blivit tal om kroatiska krigsförbrytelser låtit sig mobiliseras i protest, övertygade om att den som försvarar fosterlandet per definition inte kan göra sig skyldig till något brottsligt.
Hittills kämpar både Haag och några få kroatiska politiker, som president Stipe Mesic, förgäves mot denna övertygelse: ingen enda kroat från Kroatien som misstänks för krigsförbrytelser har mot sin vilja kunnat skickas till Haag. Sannolikt skulle man inte ens kunna hitta en militär- eller polisenhet redo att utföra en sådan order.

Racans regering vet att Kroatien varken politiskt eller ekonomiskt har råd att trotsa Haag. Men den kan inte heller störta landet i en kris som mycket väl skulle kunna leda till kaos och blodsutgjutelse: landets krigsveteraner och den polis- och militärapparat som snabbt byggdes ut under Franjo Tudjmans år vid makten, utgör en stat i staten, försvuren en militant nationalism som inte har någon plats i det Europa som den
nuvarande regeringen försöker närma sig.
Återstår så för den att försöka vinna tid genom att skjuta problemen framför sig - en politik som här övertygar allt fler om att denna samlingsregering är både kraftlös och utan strategi för framtiden.

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X