Annons
X
Annons
X

Kritiska forskare stämplas som förnekare

REPLIK TILL FRIDA BENDER OCH HENNING RODHE | TRO OCH VETENSKAP OM KLIMATET

Frida Bender och Henning Rodhe, båda klimatforskare, ondgör sig över att icke-experter uttalar sig i debatten om klimathotet (SvD Brännpunkt 17/10). De exemplifierar med att journalisten Åke Ortmark och ”näringslivsprofilen” Per-Olof Eriksson undertecknat Stockholmsinitiativets artikel.

Men att andra amatörer, som Al Gore, turnerar världen runt verkar inte störa.

Hursomhelst är invändningen inte relevant eftersom det är sakfrågorna som bör diskuteras, inte budbäraren.

Annons
X

Klimatdebatten involverar så mycket mer än bara de rent naturvetenskapliga frågorna.

Till det hör IPCC:s trovärdighet. Som framhölls i ursprungsartikeln (13/10) är IPCC ett politiskt organ. Sammanställningen och slutsatserna står ett fåtal, ‚cirka 50 forskare och politiska företrädare för, inte 2500 klimatexperter.

Det har gjorts vetenskapssociologiska undersökningar av IPCC-processen som pekar på stora brister. Den klick av forskare som står för sammanfattningarna har sedan länge haft ett tätt sam­arbete genom samförfattande och referee­-­verksamhet av de ­artiklar som valts ut som särskilt betydelsefulla.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Många klimatforskare har därför hoppat av i protest.

  Den politiska sprängkraften ibudskapet om att vi står inför ett klimathot har starkt påverkat inte bara medierna, utan också möjligheten att bedriva en öppen och seriös forskning på området.

  Fältet ägnar sig mer och mer åt att bedriva kampanj, och alla kritiska forskare stämplas som ”förnekare”.

  En veteran inom klimatforskningen, Richard S. Lindzen, ifråga­sätter om forskningen idag överhuvudtaget duger till att få viktiga frågor om klimatet besvarade.

  Ingemar Nordin

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X