Annons
X
Annons
X
Sverige
Krönika

Fredric Karén: Kritisk reporter var inte välkommen hos Facebook

(uppdaterad)
Hatet på Facebook

Han var med och skapade den prisbelönta tjänsten Viralgranskaren och är en flitigt anlitad krönikör i tidningar och radio. Av många anses Jack Werner vara en av Sveriges kunnigaste journalister inom sociala medier och internet. Men till Facebooks europakontor i Dublin är han inte välkommen. Orsak: han anses för påläst och kritisk.

Detta är något så ovanligt som en story om storyn. I en ny SvD-granskning kan ni läsa om hotfulla meddelanden som postas på Facebook och som sociala medier-tjänsten inte anser strida mot deras regler.
Researchen och texten är skriven av frilansjournalisten Jack Werner, som SvD anlitat för det här uppdraget.

I samband med det kontaktade jag själv Facebooks nordiska kommunikationschef Peter Münster för att undersöka om vi kunde få komma till Europakontoret i Dublin och intervjua communityansvariga och ställa frågor om hur de ser på hotfulla inlägg.
Svaret var positivt och efter någon veckas mailande fram och tillbaka bestämdes ett datum och ett program för besöket. Peter Münster bad då om namnen på reportern och fotografen som vi skulle skicka.
Jag mailade över alla uppgifter.
Sedan blev det tyst i 24 timmar.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Dagen därpå blev jag uppringd av kommunikationschefen som uttryckte sin besvikelse över att vi tänkte skicka Jack Werner. De två har träffats vid ett par tillfällen och Peter Münster ansåg att Jack Werner "redan har sin uppfattning klar om Facebook och att det program som de riggat för besöket var anpassat efter någon som inte var så påläst".
  Han hade sett framför sig att SvD skulle skicka en fast medarbetare som Facebook kunde utbilda och därefter ha en långsiktig relation till.

  Annons
  X

  Facebook meddelade då att ett besök inte var aktuellt såvida vi inte skickade en annan reporter.

  Jag svarade att det måste vara SvD:s val och att vi naturligtvis skickar den reporter vi anser är mest påläst och som kan göra det bästa jobbet för läsarna.
  Facebook meddelade då att ett besök inte var aktuellt såvida vi inte skickade en annan reporter.
  Dock kunde de tänka sig att Jack Werner kunde få göra en videointervju från Stockholm med den communityansvariga i Dublin. Detta var fredagen den 12 februari och besöket var planerat till den 17:e. Jag vägde plus mot minus och landade efter lång tvekan i att det finns ett stort värde i att träffa folk på plats, ta egna bilder och få en känsla för miljön på europakontoret.

  Jag meddelade att vi tänkte skicka en annan reporter.
  Men tankarna fortsatte att skava i mig och ju längre helgen led, desto mer kändes det som ett felaktigt beslut. Dels för att ingen annan kan ämnet lika bra som Jack Werner, dels för att jag i grunden tycker att beslutet vem vi skickar måste vara vårt – inte Facebooks.
  På måndagen meddelade jag Peter Münster att vi nöjer oss med en videointervju.
  Flera timmar senare får jag svar: även videointervjun ställs in.

  Flera timmar senare får jag svar: även videointervjun ställs in.

  På många sätt bekräftar den här historien den upplevelse som många har av Facebook som företag: svåråtkomligt, inte speciellt transparent och med ett stort behov av att styra och kontrollera all kommunikation.
  Det har tidigare aldrig hänt mig att ett företag eller intervjuperson ställt krav på vilken journalist som ska göra intervjun. En absolut majoritet av alla respekterar redaktionens val och anser att kompetens är viktigare än person. I allt väsentligt en sorglig historia, där den största förloraren inte är Facebook, utan alla dess miljontals användare som nu inte får svar på hur internetjätten ser på sitt ansvar i denna väldigt viktiga fråga.

  Jack Werner. Foto: Linus Sundahl-Djerf

  Här är frågorna Jack Werner ville ställa till de communityansvariga om Facebook hade släppt in honom på huvudkontoret eller ställt upp på en videointervju:

  • Varför lät ni de elva kommentarer jag anmält ligga kvar?

  • Ni säger ofta att varje anmälan granskas av en människa och inte av en algoritm eller en robot, men hur hinner ni granska allt som anmäls?

  • Många har erfarenhet av att anmälningssystemet har bättre effekt om man ”massanmäler", det vill säga om en stor grupp människor koordinerar anmäler samma sak. Men hur ska någon som inte har tillgång till en stor grupp beredvilliga människor göra om den vill få bort en hatisk kommentar på Facebook?

  • Mona Sahlin säger att hon inte känner sig trygg på Facebook. Hur ska ni arbeta för att förändra det?

  • Många av dessa kommentarer kommer från intressegrupper, där de flesta närvarande håller med varandra. Eftersom de inte anmäler den här sortens kommentarer riskerar de elda upp varandra tills någon av dem begår ett brott. Hur jobbar Facebook för att bryta den sortens åsiktshegemoni?

  • Hur resonerar ni när ni väljer att ta bort mammografibilder, men låter uttalade hot mot specifikt namngivna personer ligga kvar?

  • Under året har situationen med flyktingströmmarna i Europa blivit allt allvarligare. Har ni märkt av en mer hotfull ton bland användarna på Facebook med anledning av detta?

  • Nyligen presenterade regeringens utredare Gudrun Antemar ett betänkande med flera förslag till ändrade lagar kring brott på internet. Hur påverkar enskilda länders lagstiftning ert arbete med era communityregler?

  • Hur nöjda är ni med hur ert anmälningssystem fungerar?

  • Vad kan ni göra för att förbättra det?

  Annons

  Jack Werner.

  Foto: Linus Sundahl-Djerf Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X