Annons
X
Annons
X
Näringsliv
Analys

Daniel Kederstedt: Kritiserad Romney i tuff rond om jobben

Återhämtningen på den amerikanska arbetsmarknaden vägrar slå rot. Utan att själv specificera en lösning på valets viktigaste fråga har Mitt Romney avfyrat kritiksalva efter kritiksalva mot Barack Obama. Strategin kan komma att stå utmanaren dyrt.

Mitt Romney.
Mitt Romney. Foto: AP

Förhoppningarna om en storstilad ekonomisk återkomst för USA har sedan länge blåsts bort. Inte minst syns det på arbetsmarknaden där det senaste kvartalet bjöd på blygsamma 75 000 nya jobb, att jämföra med 226 000 under det första kvartalet.

Och med arbetslösheten som presidentvalets viktigaste fråga har utvecklingen pressat Barack Obama hårt. Med en officiell arbetslöshet på 8,2 procent slåss han nu mot historien.

• LÄS MER:
Färre nya USA-jobb än väntat.

Annons
X

Sedan andra världskriget har enbart en president lyckats kampanja hem ytterligare fyra år med en arbetslöshet över 6 procent. Det var Ronald Reagan, som under de 18 månaderna fram till valet lyckades sänka arbetslösheten med närmare 3 procentenheter till 7,2 procent.

I en undersökning som SvD/YouGov/Economist låtit göra framkommer att cirka 60 procent av väljarna anser att landet är på väg åt fel håll. Och det är just kring arbetsmarknaden som man framför allt finner fäste för den åsikten.

Barack Obama, som vädjar om tålamod, har samtidigt inte haft någon lätt uppgift att försöka lösa. Inte bara klev han in i Vita Huset vid ett tillfälle då finanskrisen strax tidigare briserat, dessutom har han fått se hur den europeiska skuldkrisen skvalpat över Atlanten och på senare tid hur framfarten i Kina bromsat in.

• LÄS MER:
Arbetslöst USA hotar Obama.

• LÄS MER:
Kurvorna som bekymrar Obama.

Efter varje enskilt negativt besked rörande arbetsmarknaden har republikanernas utmanare Mitt Romney snabbt dragit på sig boxhandskarna. Han har talat om misär i landet, anklagat Barack Obama för att inte vilja göra något om krisen skulle förvärras ytterligare och lagt till att 41 månader med en arbetslöshet på över 8 procent talar sitt tydliga språk om en politik som inte fungerar.

Åsikterna är på inget sätt förvånande – det är ju val.

Men under den senaste tiden har kritik också börjat blossa upp mot Mitt Romney för hans agerande.

Framför allt muttras det om att presidentutmanaren inte själv specificerar hur han skulle komma till rätta med exempelvis den skyhöga arbetslösheten. Och åsikterna kommer inte bara från de demokratiska leden utan även de republikanska, däribland John Weaver som tidigare var rådgivare åt 2008 års presidentkandidat John McCain.

Det får nog också sägas finnas god grund för kritiken. Mitt Romney har hittills mest talat i svepande ordalag om att han på fyra års tid kan få ner arbetslösheten till 6 procent, men vägrat ge en tydlig bild av hur det ska gå till.

Att fortsätta på den inslagna vägen länge till kan komma att slå mot hans möjligheter att peta Barack Obama eftersom de ger motståndarna en stor möjlighet att ifrågasätta politik, mod och handlingskraft. Dessutom riskerar det, vilket John Weaver också lyfter fram, att förminska Mitt Romneys kampanj till att enbart handla om små detaljer och åtgärder.

På fredagen kommer nya officiella siffror för utvecklingen på arbetsmarknaden i juli. Enligt analytikerna kan vi vänta oss kring 100 000 nya jobb. Men kan vi även vänta oss att Mitt Romney efter sin turbulenta utlandsresa – där han bland annat väckte palestinsk vrede efter att ha sagt att Jerusalem är Israels huvudstad – slutligen börjar specificera sina idéer?

Troligtvis inte. Men det är hög tid. Mindre än 100 dagar återstår till valet.

Annons
Annons
X

Mitt Romney.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X