Annons
X
Annons
X

Kritiserad MP-topp: Ändrar inte vanor för karriären

MP-politikern Yasri Khan lämnar samtliga uppdrag sedan det uppmärksammats av TV4 att Khan vägrar hälsa på kvinnor genom att skaka hand.

I en intervju med SvD som gjordes innan avhoppet förklarar Khan sitt agerande.

– Som jag är uppfostrad är det intimt att beröra någon av det motsatta könet, säger Khan.

(uppdaterad)
Yasri Khan (MP).
Yasri Khan (MP). Foto: TT

Det var till MP-kongressen 13-15 maj i Karlstad som valberedningen hade föreslagit Yasri Khan att väljas in i partistyrelsen. 30-åringen är redan ersättare i riksdagen från Stockholms län.

Yasri Khan är samtidigt generalsekreterare för “Svenska muslimer för fred och rättvisa”, SMFR, en organisation som en gång grundades av före detta bostadsminister Mehmet Kaplan.

När TV4 på tisdagen intervjuade Yasri Khan vägrade han ta den kvinnliga reportern i hand med motivering att det var för intimt.

Annons
X

Lorentz Tovatt, tidigare språkrör för Grön Ungdom, är en av de miljöpartister som har reagerade på Yasri Khans agerande.”Om man ska sitta i MP:s partistyrelse ska man ha det grundläggande vettet att inte aktivt behandla män och kvinnor olika. Punkt”, skriver han på twitter.

På onsdagen meddelande Khan att han inte längre kandiderar till partistyrelsen och dessutom lämnar samtliga politiska uppdrag, uppger Aftonbladet.

I en intervju med SvD som gjordes innan beskedet säger Yasri Khan att han inte har några planer på att ”försvenska” sina sociala vanor bara för göra politisk karriär.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Hälsar gör jag, men tar inte i hand. Jag upplever att vi är öppna med normer inom partiet och att människor kan hantera att man hälsar på olika sätt, även om det kan vara förvirrande första gången, sade Yasri Khan till SvD.

  Hur hälsar du på kvinnor?

  – Jag lägger handen på mitt eget hjärta och tittar personen i ögonen, svarar Yasri Khan.

  – Som jag är uppfostrad är det intimt att beröra någon av det motsatta könet. Alla är individer, det gäller att hitta respekten.

  Vad händer om någon dyker på dig överraskande?

  – Det har hänt att jag inte hunnit reagera. Då blir jag stel och försöker signalera att det inte är okej och visar att så här skulle jag vilja göra. Vi är olika. I vissa kulturer pussar folk varandra på munnen eller som eskimåerna, gnuggar näsan mot varandra. Alla är inte bekväma med det heller, säger Yasri Khan.

  Vad säger du till kvinnor som sträcker fram handen?

  – Principen måste vara att den som äger sin egen kropp har mer rätt att göra något mot sin kropp än någon annan. Du själv har mest att säga till om. Jag försöker förklara mitt agerande.

  **TT har intervjuat **Yasri Khan efter onsdagens besked:

  – Jag har tappat energin för politiken. Efter debatten kring Mehmet Kaplan (MP) känner jag att mitt engagemang för politiken... ja, att energin tagit slut, jag orkar inte hålla på. Jag kommer att fortsätta att engagera mig i det civila samhället och folkbildning i stället, säger Yasri Khan.

  **En av de MP-kvinnor **som reagerat på Yasri Khans sätt att inte ta i hand säger till SvD att ämnet kräver ett djupare samtal inom partiet och att det är en komplex fråga med olika bottnar och olika tolkningar.

  En annan MP-kvinna, som också vill vara anonym, säger:

  – Jag kände mig förvånad och förminskad i sammanhanget då han samtidigt tog en annan man i hand. Vad jag förstått är det bara en viss krets av muslimer som inte tar kvinnor i hand, säger hon till SvD.

  Anders Wallner, partisekretare för Miljöpartiet, svarar skriftligen på frågan om hur han ser på Yasri Khans val att inte ta kvinnor i hand.

  – Män och kvinnor ska ha samma möjligheter och rättigheter till makt och inflytande. Samma frihet från förtryck. Alla människor är fria att avgöra om hur man hälsar på andra människor, om man tar i hand, kramar, kindpussar eller hälsar på ett annat sätt, skriver han i en kommentar som även den lämnades till SvD innan Khan gav beskedet att han lämnar politiken.

  – Jag tror inte någon människa skulle uppskatta om politiker hade åsikter om detta högst personliga val. Det viktiga är att intentionen är att behandla människor med respekt, skriver Anders Wallner.

  Annons

  Yasri Khan (MP).

  Foto: TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X