”Kritikstormen räddade Marte”

Den kritiska rapporteringen i global media blev Martes räddning. Det menar den Londonbaserade människorättsorganisationen ECHR – Emirates Centre for Human Rights. Nu hoppas organisationen att fler fall blir kända och omskrivna.

Publicerad
Marte Deborah Dalelv dömdes till 16 månaders fängelse i Dubai för att ha haft sex utanför äktenskapet.

Marte Deborah Dalelv dömdes till 16 månaders fängelse i Dubai för att ha haft sex utanför äktenskapet.

Foto: KAMRAN JEBREILI, AP
Annons

– Ja, Förenade Arabemiraten har upplevt den senaste rapporteringen som mycket obehaglig. Landet har satsat mycket pengar på att förmedla en positiv bild och man vill locka fler turister. Men vi ska inte tolka benådningen som ett tecken på ånger, utan det här handlar bara om ett resultat av dålig press, säger Rori Donaghy som är kampanjansvarig för the Emirates Centre for Human Rights.

Medias bild av landet betyder enligt organisationen så pass mycket att den norska kvinnan Marte Deborah Dalelv nu är fri. Norska myndigheter har engagerat sig, och de diplomatiska kontakterna har förmodligen varit mycket viktiga. Men media har förmodligen haft en stor inverkan på det snabba förloppet. För efter några dagars kritisk rapportering kallades Marte snabbt till möte hos åklagare i Dubai under måndagen.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons