Annons
X
Annons
X

Kritikerna går upp i falsett

KÄRLEKSATTACK Han hann knappt ge ut sin singel ”Undressed” förrän hajpen satte igång. Kim Cesarion började spela fiol när han var fyra, har hyllats av världsstjärnan Ne-Yo och ger ut sitt debutalbum i höst.

[object Object]
Kim Cesarion, hajpat stjärnskott som är aktuell med singeln Undressed och debutalbum. Foto: LARS PEHRSON

Kim Cesarion äter lunch i studion på Drottninggatan i centrala Stockholm. Han konstaterar snabbt att han jobbat för mycket, men musiken kan inte vänta.

– Mormor är jättestolt över mig men vill att jag tar hand om mig. Jag är perfektionist, fast inte på den skadliga nivån så att bandet blir rädd för mig.

Egentligen verkar det inte som om Kim Cesarion haft en chans.

Annons
X

Praktiskt taget hela släkten sysslar med musik och kreativa yrken: hans farbror var producent, farfar sångare, syrran Shana sjunger zouk i Paris, pappan var producent i Breakin’ Bread och mamma sjöng och var tvärflöjtslärare.

Kim Cesarions mormor, som också sjunger, har haft en avgörande betydelse för sin dottersons musikaliska utveckling.

– Jag minns när jag var fyra år och tittade på en klassisk konsert på SVT. Det såg så otroligt ballt ut, pampigt och jag härmade musikerna. Mormor såg det, styrde upp så jag började på musikskolan Lilla Akademin, där jag spelade fiol, piano, trummor och kontrabas.

Han började även sjunga och insåg att han aldrig blev lika nervös inför konserterna som när han spelade.

När ”Undressed” släpptes i mars i år rusade den upp till andra plats på Itunes-listan. Det lät som om han sjungit soul i hela sitt liv med starka Prince-influenser och särskilt falsetten imponerar.

– Den tycker jag är enklast att sjunga för den bara finns där.

Hajpen drog genast igång. Ametist Azordegan, programledare för Sveriges Radios musikprogram ”En kärleksattack på svensk hiphop”, skrev att Cesarion ”har en tonsäkerhet, en gudomlig falsett och en magnetisk karisma”. Musikskribenten Jan Gradvall twittrade om den ”utmärkta svenske souldebutanten”.

Cesarion har skrivit kontrakt i Storbritannien, träffat inflytelserika skivbolagsbossar som Columbia Records Rob Stringer och ska även satsa på USA med sin musik.

Varför ska just du bli världsberömd?

– För att jag är jag, har en drivkraft och det finns inte mycket som kan stoppa mig, säger Kim Cesarion utan att det låter alltför uppblåst.

Han jobbar med producenten Arnthor Birgisson som fixat hits till Janet Jackson och Leona Lewis. Vid ett tillfälle i vintras var Birgisson i Los Angeles och skajpade till Cesarion i Stockholm, som mest var irriterad för att han blivit väckt.

– De påstod att det var dålig stämning i studion och en jättejobbig kille som störde. Till slut säger de att den där störiga killen vill hälsa på mig. Kameran hamnar på Ne-Yo som säger ”Hey man, how you’re doing? I just wanna say I love your music and keep on doing what you’re doing. See you soon!” Jag bara... va?! Men jag tackade och sa att jag varit fan till hans musik lång tid. Fett, liksom.

Annons
Annons
X

Kim Cesarion, hajpat stjärnskott som är aktuell med singeln Undressed och debutalbum.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X