Kritiker stoppar kamp mot mygg

Snart kläcks året första kull mygglarver. Plågan har fått kommunerna kring Nedre Dalälven att plocka fram det tyngsta vapnet: biologiska bekämpningsmedel. Ett vågspel för växter och djur, menar kritiker. Nu lyckas de stoppa att projektet växer in på naturskyddat område.

Under strecket
Publicerad
 

 

Annons

Under fyra års tid har helikoptrarna med myggdödande gift surrat över Österfärnebo och Tärnsjö. I Sverige råder ett generellt förbud mot metoden. Men år för år har området kring Dalälvens lopp, där Kemikalieinspektionen ger dispens för besprutning, vuxit.
Avestabon Mats Forslund, som arbetar på Världsnaturfonden, bor tvåhundra meter från mark som enligt planen ska besprutas. Han menar att användningen av gift är ett resultat av en skicklig kampanj.
– Steg för steg flyttar man gränsen för vad man får göra. Det är naturligtvis ingen slump att man börjar i liten skala för att sedan ta större områden.

”Man” är regionens intressegrupp Nedre Dalälvssamarbetet, Nedab. Nedab drivs av nio kommuner och representanter för näringslivet och ser myggplågan som ett prioriterat område för regionens utvecklingsmöjligheter.
Först nu har de oroliga kritikerna fått Kemikalieinspektionen att lyssna. En ansökan om att utöka området in på Östa friluftsreservat kommer, enligt vad SvD erfar, att få nej under de närmaste veckorna.
Det började sensommaren år 2000 med ett besök i Österfärnebo av dåvarande miljöministern Kjell Larsson. Sommaren hade varit påfrestande för ortsborna – mätningar visade på nytt Europarekord i antalet mygg. Statligt stöd mot gisslet utlovades.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons