Kritiker hoppar av debatt om Halal-tv

Redan innan Halal-tv började sändas utbröt en hätsk ­debatt. På måndag ersätts det sista avsnittet med ett diskussionsprogram som tar upp frågan om varför reaktionerna blev så starka. Men en av de mest kritiska debattörerna är inte med.

Under strecket
Publicerad
Annons

Tre unga kvinnor i slöja har stått i fokus för en av höstens stora samhällsdebatter. På SVT är både programchefer, producenter och reportrar medvetna om att muslimer och andra minoriteter inte synliggörs på ett tillfredsställande sätt. Muslimer förekommer oftast i medierna när kvinnoförtryck och hedersvåld diskuteras. Halal-tv:s idé var att ta de första stegen bort från en stereotyp representation av muslimer. Tre beslöjade kvinnor skulle i åtta program, från sin utgångspunkt, tillsammans med olika gäster diskutera ämnen som sex, alkohol, skönhetsideal och invandring.

Första programmet hann inte ens visas innan debatten drog igång. Debattören Dilsa Demirbag-Sten frågade sig på SvD:s Brännpunkt om vi nu kan vänta oss kosher-tv med tre ortodoxa judiska kvinnor, Livets ord-tv med Ulf Ekman eller Sd-tv med Jimmie Åkesson. De principiella publicistiska frågorna var det dock många som missade, möjligtvis på grund av det uppskruvade tonläget i artikeln, där en av programledarna, Cherin Awad, anklagades för att försvara dödsstraffet, något hon själv bestämt förnekat.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons