Annons
Ledare

Ivar Arpi:Kritiker avfärdas som coronagalna

Gasljus (1944)
Gasljus (1944) Foto: TT

Rimliga frågor avfärdas. Forskare framställs som kättare. Till slut börjar man tvivla på sig själv. Är jag galen som ens vågar tänka kritiskt om den svenska coronastrategin?

Under strecket
Publicerad

Det går ut på att få den utsatte att tvivla på sig själv – på sina känslor, upplevelser och minnen. Till slut känner man sig galen, och tvivlar till och med på saker man ser med sina egna ögon. På engelska kallas det gaslighting efter thrillern ”Gasljus” (1944) där huvudrollen, som spelas av Ingrid Bergman, upplever obehagliga saker som är svåra att förklara. Hennes make svarar med att ifrågasätta det hon upplever och menar att hon blivit sinnessjuk. Du inbillar dig bara. Du borde veta bättre. Du förstår så lite. Du är galen.

Carina King, epidemiolog med fokus på infektionssjukdomar, beskriver i ett blogginlägg hur hon och hennes familj flyttade till Sverige i augusti 2018 när hon tog en tjänst på Karolinska institutet. Den svenska, lite lugnare, kulturen lockade. Och en bonus var att de skulle få slippa brexitbråken som präglat deras hemland de senaste åren. Men så slog coronapandemin till. Den där tilliten som hon hade beundrat Sverige för, blev plötsligt tryckande. Ska man verkligen inte kunna ifrågasätta myndigheternas bedömningar? Är kritiska frågor verkligen ett tecken på farlig illojalitet?

Annons
Annons
Annons