Annons
X
Annons
X

Kritiken växer mot EU:s ledare

Medan Frankrike ­ilsket slår ifrån sig anklagelser om rasism och diskriminering av romer, växer kritiken mot EU-kommissionen, vars vilja och mod att försvara mänskliga rättigheter i EU och kritisera de länder som bryter mot dem ifrågasätts.

Den franska immigrationsministern Eric Besson och EU-ministern Pierre Lellouche reste i veckan till Bryssel för att, enligt dem själva, diskutera hur Rumänien och Bulgarien kan förbättra situationen för sina romska medborgare, så att de inte massutvandrar till exempelvis Frankrike.

Alla andra på plats i ”EU-huvudstaden” ville prata om de hårt kritiserade franska massutvisningarna av romer till just Bulgarien och Rumänien.

Ministrarna underströk att Frankrike inte bryter mot några lagar, och att inte bara romer utvisats utan även andra personer som ägnat sig åt brott eller ”aggressivt tiggeri” på franska gator. Eric Besson kallade kritikstormen mot Sarkozyregeringen ”fullkomligt grotesk”.

Annons
X

Mer än 900 romer har utvisats sedan den franska regeringen i juni annonserade hårdare tag mot individer som den menar äventyrar landets ordning och säkerhet.

De flesta romerna hade dock erbjudits pengar för att låta sig återföras, och har därmed inte i strikt juridisk mening utvisats. Rumänska diplomater i Bryssel hävdade dock att återvändarna hotats av mer handfast avvisning om de inte accepterade den bjudna summan. Ingen av de utskickade hade dömts för något brott i Frankrike.

Frankrikes regering är långt ifrån den enda i Europa som placerat frågan om romer högt på sin politiska agenda, enligt bedömare för att locka väljare från främlingsfientliga läger.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Slovakiens människorättsminister har nyligen annonserat att särskilda medborgargarden med uppgift att rapportera brott bland romerna till polisen ska skapas, och från både Tjeckien och Slovakien har rapporterats att romska barn automatiskt skickas till specialskolor för psykiskt funktionshindrade.

  Tyskland är i färd med att avvisa tusentals romska barn och ungdomar till Kosovo, trots varningar om att de kommer att mötas av inhumana levnadsvillkor, bristande tillgång till utbildning och stora språkproblem, eftersom de inte talar serbiska eller albanska.

  Även Sverige har kritiserats för avvisningen av ett 50-tal romer iår, som försvarades med argument som påminner om den franska regeringens: att tiggeri inte är en acceptabel försörjningsform och att det är de länder som romerna lämnat som ska lösa deras situation.

  –Det finns en klar och tydlig trend bland EU:s regeringar att inrikta sig på just romer. Det är oroväckande, sade en taleskvinna för Amnesty International i Bryssel.

  Människorättsgrupperna kritiserar också EU-kommissionen för att gärna predika människorättigheter runtom i världen, men att inte vilja eller våga kritisera de egna medlemsländerna.

  När EU:s nya regelverk Lissabonfördraget togs fram knöt man en halvsekelgammal europeisk konvention om grundläggande rättigheter till texten. Därmed blev människorättsbrott åtalbara i EU:s egen domstol, som har möjlighet att döma ut kännbara straff. Ett EU-land som bryter mot människorättskatalogen kan tillfälligt bli av med sin rösträtt, till exempel, och sättas under förmyndarskap i alla EU-frågor – ett straff långt mer politiskt svidande än böter eller indragna fondpengar.

  Men EU-kommissionens tjänstemän har lite att sätta emot folkvalda, populära statschefer, säger erfarenheten.

  När Bryssel höjde rösten mot Italien för två år sedan angående diskriminering av romer, svarade premiärminister Silvio Berlusconi att Italien skulle blockera alla EU-beslut under oöverskådlig tid om inte kommissionen backade.

  Uppgivna kampanjgrupper skriver nu att EU:s nya vurm för mänskliga rättigheter kommer att begränsas till kritik mot inställda pride-parader i små och oviktiga gamla öststatsländer, medan stora västländer som Frankrike, Italien och Tyskland kommer undan med vad som helst.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X