Annons
X
Annons
X

Kritiken växer mot Brasiliens OS-planer

Entreprenörskapet i Rio blomstrar och många drar nytta av de höjda priserna inför OS i Brasilien. SvD har besökt staden där kritiken nu växer för att spelen hålls mitt i en ekonomisk kris.

OS-tävlingarna
[object Object]
Brasiliens president Dilma Rousseff under ett tal den 23 mars. Med ett OS endast drygt fyra månader bort växer ifrågasättandet av att landet ska klara av att hålla spelen mitt i den ekonomiska krisen. Foto: Eraldo Peres/AP

Ovanför stadsdelarna Ipanema och Copacabana klänger sig Cantagalo-Pavao Pavaozinho favelorna fast på kullarna. De södra delarna av Rio räknas som säkrare än de norra och många turister kommer hit för att ta del av strand- och havsutsikten.

Polisen har, för att visa sin närvaro, upprättat en UPP – en fast närpolisenhet i området. Fortfarande är de sociala problemen stora med drogförsäljning och gängrelaterat våld, men det verkar ändå som att allt fler besökare vågar sig upp för kullerstensgatorna. I början av backen som leder upp till favelorna ligger Pura Vida Hostel. Viviane Costa arbetar i receptionen och säger att vandrarhemmets ägare ”kommer tjäna stora pengar på OS”.

– I sommar höjer vi priset på rummen med tre gånger, säger Viviane Costa till SvD Näringsliv.

Annons
X
Viviane Costa säger att priserna på rum i Rio höjs tre gånger under OS. Själv tänker hon hyra ut sin lägenhet. Foto: Henrik Trygg

Själv kommer hon att göra en hacka på de olympiska spelen eftersom hon planerar att flytta hem till sin mamma i augusti och hyra ut sin egen lägenhet.

Så OS är bara positivt tycker du?

– Det är ju egentligen bara en ursäkt för regeringen att bättre dölja stadens problem genom att hålla OS.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På toppen av kullen ligger ett sexvåningshus som boxningstränaren Cremilson Neguinho i 15 år har byggt från grunden. Det gamla trähuset som tidigare stod här har rivits och gett plats åt ett höghus i cement, dekorerat i färgrika kakelplattor, med en pool på takterrassen. I mars ska alla rummen vara klara för uthyrning, och några resenärer är redan inkvarterade i den färdigbyggda sovsalen.

  Rios favelor har ett skamfilat rykte som på sina håll håller på att putsas till. Det har blivit trendigt att besöka och övernatta i vissa av dem. Foto: Henrik Trygg

  Cremilson Neguinho har lagt alla sina sparade pengar på byggprojektet som han tror kommer betala tillbaka sig när OS rycker allt närmare. Hans uträkning säger att full beläggning på rummen ger cirka 200 000 kronor i månaden i nuläget. I sommar ökar den siffran trefaldigt. Det har blivit trendigt för besökare att inte bara besöka Rios favelor. Nu ska man även bo i dem.

  – Här har du utsikt över favelorna när du duschar, säger Cremilson Neguinho och visar badrummet i ett av rummen, vars fönster vetter mot de brokiga hustaken nedanför.

  Många privatpersoner i området planerar att hyra ut sina bostäder inför sommaren, förklarar Cremilson Neguinho.

  -Jag hoppas det kommer många turister. OS är bra business för oss.

  Cremilson Neguinho har satsat alla sina besparingar på att bygga ett vandrarhem i ett sexvåningshus i favelorna inte långt från Ipanema. Foto: Henrik Trygg

  Inte alla håller med. Eduardo Pegurier är miljöjournalist och ekonomilärare vid Rios katolska universitet. Han inspekterar byggarbetsplatsen till tunnelbanestationen på linje 4 som ska sammankoppla Rios södra zon med OS-parken i stadsdelen Barra da Tijuca. De stora utgifterna till en ny tunnelbanelinje, en ny flygplats, nya vägar och ledbussar ser han som en ”bra deal för Rio men en dålig affär för resten av Brasilien”.

  – OS är ett slöseri med pengar som resten av landet betalar för, förklarar Eduardo Pegurier.

  Han beskriver delstatsregeringen Rio de Janeiros ekonomi som körd i botten, som ”boomar inför OS – för att efter spelen spricka”.

  – PR-effekten av Rio kommer att hålla i ett par veckor, men vad händer sedan? Många av de företag som nu bygger anläggningar och infrastruktur till spelen kommer gå omkull efteråt. Antalet jobb kommer minska och arbetslösheten öka.

  Många Rio-bor hoppas att OS kommer att föra med sig turister som spenderar mycket pengar. Foto: Henrik Trygg

  Brasilien, vars ekonomi tidigare gick på högvarv har lyckats lyfta tiotals miljoner människor från fattigdom till medelklass. Det sjunkande oljepriset har dock slagit hårt mot ekonomin och en annan stor bromskloss i det finansiella maskineriet är kostnaden för pensionerna som skenar. I Brasilien står pensionerna för 10 procent av BNP och i delstaten Rio är den siffran drygt det dubbla. Delstaten Rio de Janeiro som ansvarar för två tredjedelar av landets oljeproduktion och 40 procent av naturgasen förlorar stora summor på uteblivna royalties.

  – Myndigheterna spenderade royalties och skatteintäkter när oljepriset var högt, och nu är det svårt att skära ner i de höga kostnaderna”, förklarar Eduardo Pegurier.

  De uppblåsbara dockorna föreställer förre presidenten Luiz Inacio Lula da Silva som fängelsefånge och nuvarande presidenten Dilma Rousseff som maskerad tjuv under en demonstration tidigare i mars. Foto: Andre Penner/AP

  OS-staden har fått mycket kritik för att inte ha städat upp sina vattenvägar och den förorenade Guanabarabukten – den vik som kommer att användas för vattensportstävlingar under spelen, samtidigt som Rios guvernör Luiz Fernando Pezao har sagt att pengar som är öronmärkta till att rensa upp miljön ska gå till invånarnas pensioner.

  Eduardo Pegurier sammanfattar:

  – Brasilien är en bil som kör i 100 kilometer i timmen och snabbt bromsar in till 25. Vi har en kort historia och blev gamla alltför snabbt.
  Utanför en fotbollsarena går Thiago Silva med sin familj. Han är statligt anställd och ser OS som en möjlighet att tjäna extra pengar.
  Jag blir försäljare under några veckor och säljer saker till turisterna precis som många andra, ler han.

  På frågan om han tycker att OS är bra eller dåligt för Rio svarar han som många andra cariocas, eller Rio-bor; med dubbla budskap:

  – Regeringen borde satsa på sjukvården och utbildning i stället men samtidigt kommer sådana som jag att få mer jobb.

  Många boende i framförallt Rios södra favelor hyr ut sina lägenheter inför och under OS som ett sätt att tjäna extra pengar. Foto: Henrik Trygg

  **I södra Rios favelor **letar sig solnedgången ner över de regnskogsklädda topparna och Copacabana. På takterrassen till baren Gilda no Cantagalo skålar turister och lokalbor med caiphirinas.

  Managern Rodrigo Silveira säger att sedan området blivit polisövervakat har rån och våld minskat och det kommer allt fler turister. Han känner många som hyr ut rum genom bostadssajten Airbnb nu när besökarantalet till favelorna växer. I hans ögon är OS inget annat än en god investering.

  – Det är bra för Rio och hela Brasilien.

  Håll dig uppdaterad med SvD Näringslivs nyhetsbrev:

  Anmäl dig här. kundservice.svd.se
  Annons

  Brasiliens president Dilma Rousseff under ett tal den 23 mars. Med ett OS endast drygt fyra månader bort växer ifrågasättandet av att landet ska klara av att hålla spelen mitt i den ekonomiska krisen.

  Foto: Eraldo Peres/AP Bild 1 av 7

  Viviane Costa säger att priserna på rum i Rio höjs tre gånger under OS. Själv tänker hon hyra ut sin lägenhet.

  Foto: Henrik Trygg Bild 2 av 7

  Rios favelor har ett skamfilat rykte som på sina håll håller på att putsas till. Det har blivit trendigt att besöka och övernatta i vissa av dem.

  Foto: Henrik Trygg Bild 3 av 7

  Cremilson Neguinho har satsat alla sina besparingar på att bygga ett vandrarhem i ett sexvåningshus i favelorna inte långt från Ipanema.

  Foto: Henrik Trygg Bild 4 av 7

  Många Rio-bor hoppas att OS kommer att föra med sig turister som spenderar mycket pengar.

  Foto: Henrik Trygg Bild 5 av 7

  De uppblåsbara dockorna föreställer förre presidenten Luiz Inacio Lula da Silva som fängelsefånge och nuvarande presidenten Dilma Rousseff som maskerad tjuv under en demonstration tidigare i mars.

  Foto: Andre Penner/AP Bild 6 av 7

  Många boende i framförallt Rios södra favelor hyr ut sina lägenheter inför och under OS som ett sätt att tjäna extra pengar.

  Foto: Henrik Trygg Bild 7 av 7
  Annons
  X
  Annons
  X