Annons

Kritiken tar fart mot polisinsatsen i Norge

100 dagar efter terrorattackerna den 22 juli befinner sig Norge i en smärtsam process där det ställs frågor om både polisens agerande under attentatsdagen, Utøyas framtid och den rättsliga behandlingen av Anders Behring Breivik.

Under strecket
Publicerad

Resterna av bilen som Breivik sprängde utanför regeringsbyggnaderna i Oslo. Bomben var nära att slå ut regeringens båda säkerhetssystem

Foto: POLITIET / SCANPIXBild 1 av 4

Regeringskvarteren som bombades den 22 juli i Oslo öppnades för medier tidigare i oktober. Bilden är från den byggnad där olje- och energidepartementet och närings- och handelsdepartementet hade sina lokaler.

Foto: KRISTER SØRBØ/SCANPIXBild 2 av 4

Kritiken mot polisens insatser på alla plan tar fart i Norge. ”Polisen insats brast i alla led”, säger Arne Seland, målsägarbiträde för flera av offren och deras anhöriga.

Foto: JON-ARNE BERG-JACOBSEN/SCANPIXBild 3 av 4
Bild 4 av 4

OSLO
Bilden av en polis och räddningstjänst som gjorde allt rätt håller på att bytas i motsatsen. Den kommission som ska granska vad som skedde vill hemlighetsstämpla sina möten med vittnen. Rättsväsendet tänjer på reglerna så att gärningsmannen hålls isolerad även efter att isoleringen upphör. Justitieministern försöker få offrens målsägarbiträden att avstå från kritik.

Ovanstående exempel är bara några av de ämnen som de norska medierna har behandlat den senaste tiden. För lika lite som Sverige kunde uppleva mordet på statsminister Olof Palme utan att förändras, lika lite kan Norge fortsätta utan en process som kommer att vara smärtsam och obehaglig på många sätt.

Annons
Annons
Annons