Annons

Kritiken mot Dylan påverkade inte Akademien

2017 års Nobelpristagare Kazuo Ishiguro.
2017 års Nobelpristagare Kazuo Ishiguro. Foto: Eyevine/IBL

”Inte på minsta vis.” Förra årets skarpa kritik mot valet av Bob Dylan som Nobelpristagare påverkade inte årets val av Kazuo Ishiguro. Det säger Per Wästberg, ledamot i Svenska Akademien, till SvD.

Under strecket
Publicerad

Svårt att sammanfatta. Han liknar ingen annan, och ingen av hans romaner liknar varandra. Men de kan läsas som lovtal över deras skapade karaktärer, över alla som med bästa avsikter och söndertrasade liv blir offer för politiska och historiska konflikter. Minne och glömska är centrala teman. Hans prosa är starkt visuell. Scener dröjer levande kvar hos läsaren. Han skriver inte om vrede, våld, uppror utan om att hantera saknad och melankoli. Han betonar sina rötter i barndomens Nagasaki, den förändrades då han måste lämna sina älskade morföräldrar och allt annat välbekant för det okända England. Hela hans verk handlar om vår förträngning av historien och om de kollektiva lögner som nationer skyddar sig med för att slippa konfrontera sin skuld.

En berättare olika alla andra, känslostark, med en stor läsekrets över världen, lågmäld, sparsmakad. Dock är ”Den otröstade” en svår bok, men det lönar sig att tränga in i den.

Annons
Annons
Annons