Kritiken missar målet

Helena Granströms kritik av de kommande ljudinstallationerna på Mariatorget är inte giltig, skriver Björn Hellström, ansvarig vid Konstfack.

Under strecket
Publicerad
Annons

I SvD:s kulturdel den 25 augusti kritiserar Helena Granström de ljudinstallationer som ska testas på Mariatorget inom kort. Ljudinstallationerna är en del av ett treårigt forskningsprojekt finansierat av Vetenskapsrådet, med mig som forskningsledare vid Konstfack, i samverkan med Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet och Interaktiva institutet. Projektets kärnfråga handlar om hur man kan integrera urbana ljud som en del i stadsplaneringen. Granström snuddar vid denna fråga, men visar i efterföljande kritik att hon inte är påläst. Faktum är att jag diskuterar detta i en understreckare i SvD den 9 januari i år, ”Akustiska stadsplanerare efterlyses”.

Men problemet med Granströms kritik är att den är inriktad på frågor som inte är giltiga för projektet. Granström skriver om ”den bristande gränsen mellan reellt och virtuellt. Den människa vars välbefinnande tänks öka tack vare Hellströms verk framträder i beskrivningar av projektet som en närmast mekanisk kropp på vilken naturljud, oavsett sammanhang och grad av artificialitet, kan ha positiv inverkan”.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons