Kritiken har varit hård

Under strecket
Publicerad
Annons

PARIS. Det stora frågetecknet i fransk mediedebatt har sedan något år varit när staten tänker privatisera den största statliga tv-kanalen. Än så länge har dock ingen kulturminister vågat ta i detta heta ämne.
Frankrike har två statliga tv-kanaler, France 2 och France 3, som är licensfinansierade (licensen uppgår till cirka 100 euro om året). Skattebetalarnas avgifter är dock inte helt avgörande. Både ”tvåan” och ”trean” bygger sina inkomster på reklam till en tredjedel av budgeten.
De statliga kanalerna lever i skuggan av TF 1, den största tv-kanalen som privatiserades 1987 och ägs av storentreprenören Bouygues. Att leva i skuggan innebär att inte ha samma budgetmässiga resurser som ”ettan” och tvingas anpassa sig programmässigt.
Framför allt ”tvåan” förväntas leva upp till en icke-kommersiell programpolitik. Men kritiken har varit hård från många producenter som anser att även de statliga kanalerna tar för stor hänsyn till ”marknadsandelarna” och inte tar några risker för att kväva kreativiteten.
Björn Erik Rosin

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons