Annons

”Kritik mot utredning stämmer inte”

Lotta Vahlne Westerhäll.
Lotta Vahlne Westerhäll. Foto: TT, Pressbild

Förslagen i utredningen ”Juridiskt kön och medicinsk könskorrigering” har utgångspunkten att hälso- och sjukvården ska bedrivas i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Det skriver Lotta Vahlne Westerhäll i en replik.

Under strecket
Publicerad
Bild 1 av 1

I en debattartikel 22/10 2019 skriver Sven Román och Christopher Gillberg med flera debattörer att svensk sjukvård ska bedrivas i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. De skriver också att det sedan länge har stått klart för dem att det vetenskapliga underlaget för transvården i Sverige har avgörande brister. Vidare skriver Román och Gillberg att ”företrädare för SOU 2014:91 försöker rättfärdiga experimentell vård och legitimera politiska reformer som innebär att ännu fler barn och unga exponeras”.

En viktig utgångspunkt i SOU 2014:91 är att all hälso- och sjukvård ska bedrivas i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Vidare beskrivs i utredningen hur det vetenskapliga underlaget när det gäller hälso- och sjukvården för unga transpersoner brister. I SOU 2014:91 framförs olika skäl till varför det kan finnas anledning att inte låta unga transpersoner stå utanför den hälso- och sjukvård som erbjuds vuxna personer med samma diagnos. Hälso- och sjukvården för vuxna innebär i vissa fall att irreversibla kirurgiska ingrepp genomförs. Det är därför helt avgörande att vården bedrivs i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. Detta gäller inte minst om irreversibla ingrepp skulle komma att utföras på personer under 18 år. I syfte att säkerställa att vissa kirurgiska ingrepp i framtiden inte görs på unga personer utan att dessa är i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet föreslår SOU 2014:91 därför följande lagtext:

Annons
Annons
Annons