Annons
X
Annons
X

Ask (M) kritiserar Löfvens utpekande av Christer Pettersson

Statsminister Stefan Löfven (S) anser att den frikände Christer Pettersson mördade Olof Palme.

– Han ska bedömas som oskyldig och det ska statsministern respektera, säger Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet.

30 år sedan Palmemordet
[object Object]
Stefan Löfven och Carin Jämtin lägger en krans på Olof Palmes grav under 30-årsdagen av dödsskjutningen. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Under en minnesceremoni för Olof Palme på söndagsförmiddagen förklarade Stefan Löfven att han tror att Christer Pettersson låg bakom mordet.

– Det finns en person som är dömd och senare frikänd. Lisbet Palme säger bestämt att hon vet att det var Christer Pettersson, och då tror jag på det, sade Stefan Löfven enligt DN och Aftonbladet.

Att statsministern pekar ut en person som frikänts för mordet ledde snabbt till diskussioner på sociala medier där många ifrågasatte uttalandet. Bland annat Moderaternas före detta partisekreterare Kent Persson ifrågasatte det rimliga i att statsministern pekar ut vem han tror är Palmes mördare.

Annons
X

Förre justitieministern Beatrice Ask (M), ordförande i justitieutskottet, menar att politiker inte ska uttala sig i enskilda rättsfall.

– Vad jag eller andra politiska företrädare tycker är oviktigt i sammanhanget. Men eftersom vi ska ha oberoende domstolar ska politiker hålla sig undan från att ha uppfattningar. Det här är dessutom ett ärende som har prövats ganska noggrant och där det fortfarande finns en öppen utredning. Då tror jag att det är viktigt att centrala politiker avstår från personliga uppfattningar, säger Beatrice Ask till SvD.

Anne Ramberg, generalsekreterare för Advokatsamfundet, säger till SvD att Löfvens uttalande är ”principiellt fel”.

– Han ska bedömas som oskyldig och det ska ju landets statsminister respektera, säger hon.

Men Palmemordet är inte som vilket rättsfall som helst, påpekar Anne Ramberg.

– Samtidigt är det ett 30 år gammalt fall och det har hänt ganska mycket sedan han frikändes. Så jag blir inte vansinnigt upprörd, säger hon.

**Tommy Möller, professor **i statsvetenskap vid Stockholms universitet, konstaterar att rättsprocessen mot Christer Pettersson är avgjord sedan länge. Men var och en har sätt till sin egen uppfattning om skuldfrågan i Palmemordet, tycker han.

– Sedan är frågan, ska han som statsminister ge uttryck för den? Han kanske bör vara försiktig. Men jag vill inte ansluta mig till någon kritikerkår, jag är inte så upprörd över detta, säger Tommy Möller.

Stig-Björn Ljunggren, statsvetare och S-debattör, tycker däremot att det är självklart att statsministern ska kunna säga vad han tror om Palmemordet.

**– Ja, det är **klart att han ska, och det han säger är ju sant också! Statsministern ska ta ledningen, och säga det han tror, säger han.

Det finns inget förbud mot att berätta hur man som statsminister ser på saken, förklarar han.

– Men nu svarar jag som Stig-Björn Ljunggren, om du frågar en statsvetare som håller på med konstitutionella frågor så kanske du får ett annat svar, säger han.

Annons

Stefan Löfven och Carin Jämtin lägger en krans på Olof Palmes grav under 30-årsdagen av dödsskjutningen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X