Kritik mot skidorter: ”Har vi inte lärt från Italien?”

I Åre kom det första bekräftade fallet av coronaviruset.
I Åre kom det första bekräftade fallet av coronaviruset. Foto: Pontus Lundahl/TT

Björn Olsen, professor i infektionsmedicin, är kritisk mot att skidanläggningar inte har stängts. På fredagen bekräftades ett fall av corona i Åre.

– Har vi inte lärt oss någonting från italienska alperna, säger han.

Under strecket
Publicerad
Annons

Statsepidemiolog Anders Tegnell uppmanade i torsdags människor, speciellt i storstadsregionerna, att stanna hemma i påsk.

Budskapet skärptes under fredagens presskonferens.

– Utbrottet som vi har idag beror på den spridning som skedde i de italienska alperna och den omedvetenhet som fanns då. Det är inte acceptabelt att bedriva verksamhet som sätter invånarna i risk, sa Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

I början av nästa vecka ska myndigheten träffa företrädare för norrländska län och diskutera eventuella inskränkningar i utbudet på fjällorter. Johan Carlson nämnde trånga utrymmen som after ski som speciellt utsatta.

Farhågorna delas av Sofia Leje, närvårdsområdeschef i Åre, som i SVT Jämtland varnat för att den lokala sjukvården inte har kapacitet att hantera ett eventuellt större utbrott av virussjukdomen covid-19.

På fredagen bekräftades ett fall av corona som uppkommit efter att en person deltagit på after ski-event i Åre, enligt Östersunds-Posten.

I Norge har de största skidorterna Hemsedal och Trysil stängt sedan en vecka. I Sverige äger Skistar skidanläggningarna i bland annat Sälen och Åre. Enbart Åre förväntas ta emot cirkla 30 000 gäster i påsk, och har ännu inte bestämt om några inskränkningar i utbudet.

Annons
Annons

PR-ansvariga Linda Morell skriver under fredagen i ett mail till SvD:

”Vi på Skistar välkomnar tydliga besked om driften av våra skidanläggningar, liknande de besked som myndigheter har gett i flera andra delar av världen. Folkhälsomyndigheten har tydligt aviserat att dom för en dialog med berörda länsstyrelser och regioner om hur skidturismen under påskloven kan hanteras.”

– Rekommendationen kan komma när de relevanta aktörerna har pratat ihop sig, säger Maria Kanka, beredskapsdirektör på länsstyrelsen till Radio Jämtland.

Tommy Halvarsson, presskontakt vid Idre Fjäll som ägs av en stiftelse, svarar per mail:

”Vi följer de riktlinjer som kommer från myndigheter och regering och i nuläget finns inga beslut att stänga ner anläggningen. Med det sagt ser vi nu över hur ett sådant beslutsunderlag skulle kunna samordnas inom ramen för SLAO (Svenska Skidanläggningars Organisation)”.

Johan Gunnarstedt, ägare av skidanläggningen i snösäkra Kåbdalis i Norrbotten där det alpina landslaget brukar inleda säsongen, har vidtagit diverse åtgärder inför påsken som lockar cirka 2 000 besökare till backarna.

– Jag tycker att Åre gör fel som har After Ski och uppträdanden igång, säger han.

I Kåbdalis har man flyttat restaurang- och nöjesverksamhet utomhus.

– Alla våra bufféer upphör, luncherna levereras istället direkt från köket utan att någon innan dig petat i glas eller bestick. Och alla band är avbokade för resten av säsongen, säger Johan Gunnarstedt.

I Kåbdalis finns inget hotell. Här bor alla gäster i stuga eller husvagn, något som minskar den allmänna smittorisken.

– Vi har 10 konstaterade fall av corona i Norrbotten på en yta som täcker en fjärdedel av Sverige, säger Johan Gunnarstedt.

Björn Olsen, professor i infektionsmedicin vid Uppsala universitet, är skarpt kritisk mot att inte svenska skidorter stängts:

– Det är obegripligt. Har vi inte lärt oss någonting från italienska alperna om vilken blixtsnabb smittspridning som kan ske? Det är bara att stänga skidorter som Åre och Sälen, säger han.

Johan Giesecke, tidigare statsepidemiolog tillägger:

– Skidåkning ute i den fria luften är inte farligt, men after ski bör man se upp med, säger han till SvD.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons