Kritik mot Persson nya lag

Pär Nuder fick det tyngsta jobbet efter statsministerns flyttcirkus. Samarbetspartierna är dock kritiska på flera punkter till Göran Perssons nya laguppställning. Vänsterledaren Lars Ohly dömer ut Jens Orback som jämställdhetsminister.

Under strecket
Publicerad
Annons

I går presenterade till sist Göran Persson sitt utannonserade, ”toppade lag”. Och det blev en regeringsombildning modell större. Tre nya ministrar kommer in, ytterligare två gamla försvinner. Fem veteraner byter dessutom arbetsuppgifter med varandra.
Ny finansminister efter Bosse Ringholm blir Göran Perssons högra hand, Pär Nuder.
– Vi gör en ordentlig nystart för regeringen, eller omstart, efter en period av rätt svåra motgångar, säger Göran Persson.
Bosse Ringholm blir istället vice statsminister med ansvar för idrottsfrågorna. Han tänker inte stanna kvar efter nästa val.
Göran Persson har tydligt deklarerat att han vill sitta kvar över nästa val. Att göra Pär Nuder till finansminister kan ändå tolkas som att Persson bereder väg för en eventuell efterträdare.
– Jag har varit finansminister i 35 minuter. Du frågar om jag vill ha ett annat jobb. Men jag är fullständigt koncentrerad på den här uppgiften nu, säger Pär Nuder.

Men samarbetspartierna vänsterpartiet och miljöpartiet är kritiska. V-ledaren Lars Ohly är rädd att regeringen nu går högerut med Pär Nuder som finansminister. Och han är också ”mycket oroad över” att Stockholmspolitikern Jens Orback blir jämställdhetsminister:
– Jag har ingen större tilltro till vare sig Jens Orbacks kunskaper i feminism eller hans politiska ställningstaganden för jämställdhet, säger Lars Ohly.
Att Bosse Ringholm slutar som finansminister tycker miljöpartiets språkrör Peter Eriksson är positivt:
– Det har inte fungerat bra i budgetförhandlingarna. Det alltför mycket blivit så att vi stått och pucklat på varandra, i stället för att ha ett samarbete, säger han.
Jämställdhetsminister Mona Sahlin blir chef för det nya Samhällsbyggnadsdepartementet. Där ryms miljöfrågor, bostäder och energi och hon ska förverkliga Göran Persson gröna folkhem. Hon vill själv ”motverka sociala orättvisor och miljömässiga orättvisor”.
– Nu har jag ett område med resurser, och det ska bli jättekul, säger Mona Sahlin.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons