Annons

Kritik mot nya samtyckeslagen - Kina rustar för framtiden

Bland dem som jobbar med våldsutsatta kvinnor och tjejer är den nya samtyckeslagen som regeringen aviserade på söndagen efterlängtad.

– Det gör en enorm skillnad med en lagstiftning som lägger ansvaret på förövaren, säger Olga Persson, generalsekreterare på Unizon.

Med juridiska experter varnar för orimliga förväntningar.

Det finns en risk för att det blir mycket svårt att i bevishänseende reda ut hur samtycket kommit till uttryck, befarar både advokater och åklagare. Då kan offret komma att utsättas för mycket integritetskränkande utfrågningar under rättsprocessen vilket i förlängningen kan göra att färre vill anmäla brott, tror Advokatsamfundets generalsekreterare, Anne Ramberg.

ME/CFS, kroniskt trötthetssyndrom, är en av de snabbast växande diagnoserna i Sverige. Sjukdomen kännetecknas av att patientens tillstånd försämras av fysisk aktivitet. Många blir därför sängliggande under lång tid.

SvD har i en serie artiklar i veckan uppmärksammat ME. En av Sveriges ledande forskare på området, professor emeritus Jonas Blomberg kräver nu en nationell kriskommission som utreder sjukdomen.

Den kallas ”den kinesiska drömmen”, president Xi Jinpings vision att Kina ska bli världens ledande stormakt – kulturellt, politiskt, ekonomiskt och militärt. I en serie artiklar förklarar SvD:s Ola Wong hur kommunistpartiet arbetar för att förverkliga drömmen.

Fortsatt trevlig söndagskväll.

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons
Annons