Annons
X
Annons
X

Kritik mot förslag om integrationspolitiken

Skärpta krav på försörjning vid anhöriginvandring, billigare boende för ensamkommande barn och tillfälliga uppehållstillstånd.
Moderaternas integrationsförslag får direkt kritik - både från regeringen och det egna ungdomsförbundet.

Moderaternas integrationsförslag får direkt kritik - både från regeringen och det egna ungdomsförbundet.
Moderaternas integrationsförslag får direkt kritik - både från regeringen och det egna ungdomsförbundet. Foto: Bertil Ericsson / TT

Under gårdagens presskonferens presenterade Elisabeth Svantesson, andre vice partiordförande, de förslag partiets integrationspolitiska arbetsgrupp nu lämnat till partistyrelsen.
Svantesson ser inte förslagen som en skärpning av partiets integrationspolitik.
– Nej, det är en skärpning på så sätt att vi inte har tagit frågan på allvar tidigare. Integrationen fungerar allt för dåligt i dag, säger hon.

Bland annat fortsätter de att driva frågan om skärpta krav på försörjning vid anhöriginvandring.
De undantag som görs för dem som blivit svenska medborgare och som bott i Sverige med uppehållstillstånd i mer än fyra år bör tas bort. Då är det rimligt att kräva att man ska kunna försörja sig själv och de anhöriga man tar till Sverige, anser partiet.

Enligt Morgan Johansson (S), justitie- och migrationsminister, är frågan om undantagen inte prioriterad för regeringen.
– Vi har för närvarande inga planer på att ändra kraven på försörjningsansvar vid anhöriginvandring, säger han i en skriftlig kommentar.

Annons
X

Ytterligare ett förslag är frågan om tillfälliga uppehållstillstånd.
– Vi menar att uppehållstillståndet kan vara tillfälligt i första steget. Deltar man i de etableringsaktiviteter man ska så övergår det i ett permanent uppehållstillstånd om man fortfarande har skyddsskäl. Alternativt att man får ett jobb och blir egenförsörjande, säger Svantesson.

Ramus Törnblom, ordförande för moderata ungdomsförbundet, sågar båda förslagen.
– Man börjar i fel ände. Problemet är bristande möjligheter till jobb och integration, inte att människor vill komma hit. Sätter man upp krav vid landsgränsen blir kravet en mur, sätter man upp krav inom landet blir det en drivkraft.

Arbetsgruppen vill också göra besparingar inom migrationsområdet. Den stora posten är boende för ensamkommande barn. 7,2 miljarder kronor räknar de med att kunna spara fram till 2019, genom att ersätta platser på hem för vård av barn med särskilda stödboenden.

Även här ställer sig Morgan Johansson frågande.
– Regeringskansliet arbetar redan med denna reform. Den kommer innebära besparingar, men att de uppgår till så stora belopp som den moderata arbetsgruppen bedömer är osäkert.

De moderata förslagen klubbas på partistämman i höst.

Annons

Moderaternas integrationsförslag får direkt kritik - både från regeringen och det egna ungdomsförbundet.

Foto: Bertil Ericsson / TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X