Annons
X
Annons
X

Kritik mot hot från IF Metall

Metallbasen Stefan Löfven får hård kritik från övriga förbund efter sitt utspel om att lämna LO om kvinnopotterna finns med i nästa avtalsrörelse. Kommunals ordförande Ylva Thörn förutspår en hård debatt framöver. ”Jag tror att det blir en väldigt het potatis”, säger hon till SvD.se.

Foto: SCANPIX MONTAGE: SVD

I dagens SvD hotar fackförbundet IF Metall med att lämna LO-samordningen inför nästa avtalsrörelse, om man även den här gången tänker driva frågan om en särskild jämställdhetspott. Kommunal har i en motion till LO-kongressen krävt att jämställdhetspotten ska finnas med även 2010.

Enligt IF Metall skulle en särskild satsning på kvinnopotter kunna äventyra samarbetet med industritjänstemännen. IF Metalls argument mot potten som även fördes fram i höstas under uppmärksammade former är att den missgynnar lågbetalda kvinnor inom områden där kvinnorna är i minoritet. En ren låglönesatsning är bättre, anser Stefan Löfven.

Kommunals ordförande Ylva Thörn reagerar starkt på IF Metalls utspel.

Annons
X

– Jag tycker det är mycket märkligt. De säger att samordningen ska diskuteras framöver och vill inte att den villkoras nu. Samtidigt går de själva ut och villkorar under vilka förutsättningar de kan delta i samordningen, säger hon till SvD.se.

Ylva Thörn är också upprörd över IF Metalls resonemang om att löneskillnaden mellan män och kvinnor beror på att kvinnor ofta har mindre kvalificerade arbeten.

– Det snacket gillar jag inte. En undersköterska eller barnskötare har tre års utbildning. Det är inga lågkvalificerade jobb. Argumentet är väldigt konstigt.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det handlar faktiskt om att man även i IF Metall måste vara medveten om att det finns strukturella löneskillnader. De finns på hela arbetsmarknaden och vad jag vet även inom IF Metalls avtalsområden, säger hon och förutspår en tuff debatt om kvinnopotterna inför kongressen i sommar.

  – Jag tror att det blir en väldigt het potatis, säger hon.

  LO:s avtalssekreterare Erland Olauson tycker att det är onödigt av Stefan Löfven att gå ut så tidigt i en fråga som inte avgörs förrän 2010 när det nya avtalet ska förhandlas fram.

  – Jag vill inte ta ställning men man kan ju konstatera att vi inte har varit så framgångsrika vad det gäller jämställda löner – det räcker helt enkelt inte med de traditionella låglönesatsningarna. Men frågan om vilka åtgärder som behövs och vilka som fungerat är alldeles för tidigt att utvärdera, säger Erland Olauson till SvD.se.

  Låglönesatsningar är en gammal och sliten modell som hittills inte minskat lönegapet mellan män och kvinnor, menar Handels ordförande Lars-Anders Häggström som redan säger sig ha sett att kvinnopotterna gett resultat inom detaljhandelsområdet.

  – Kvinnor fick 4,6 procent i löneökning förra året, jämfört med männen som fick 2,8 procent i påslag visar våra siffror. Kvinnopotterna är en anledning till att vi fått en utveckling i rätt riktning, det är jag övertygad om, och att slopa den modellen vore tanklöst, säger Lars-Anders Häggström till SvD.se.

  Sekos ordförande Janne Rudén är inne på samma linje och tror inte att Metallordförandens hot är allvarligt menat.

  – De trivs bra ihop med oss så jag tror inte att det här är ett hot utan mer av retorik inför avtalsförhandlingarna.

  Själv ser han ingen anledning att frångå kravet på en särskild jämställdhetspott.

  – Vi tycker att det är bra med en särskild satsning. Det måste naturligtvis utvärderas ordentligt men jag ser ingen anledning att slopa dem, säger Janne Rudén till SvD.se.

  Även S-kvinnor har reagerat på Stefan Löfvens utspel.

  – När fackförbundet IF Metalls ordförande Stefan Löfven säger nej till jämställdhetspott visar han att han inte har förstått sammanhangen mellan rådande maktordning och kvinnors arbete och löner. Det handlar om solidaritet och samhällsansvaransvar, säger S-kvinnors vice ordförande Anne Ludvigsson i ett uttalande.

  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX MONTAGE: SVD Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X