Annons
X
Annons
X

Kritik mot förslag till partiprogram

Grön Ungdom är starkt kritiskt till att mångfalden betonas för att motivera fri migration i förslaget till nytt partiprogram för Miljöpartiet. Människor måste ses som individer och inte som en del av ett kollektiv, säger Grön Ungdoms språkrör Magda Rasmusson.

(uppdaterad)
”Hyllningar av mångfald hör inte hemma i migrationsdebatten”, säger Magda Rasmusson, språkrör för Grön Ungdom.
”Hyllningar av mångfald hör inte hemma i migrationsdebatten”, säger Magda Rasmusson, språkrör för Grön Ungdom. Foto: LINNEA ORNSTEIN

Under en längre tid har Grön Ungdom försökt påverka den arbetsgrupp i Miljöpartiets partistyrelse som jobbat fram förslaget till nytt partiprogram. Ett dokument som ska ersätta partiprogrammet från 2005 och som ska antas på MP-kongressen i Västerås i maj. Det som upprör mest inom ungdomsförbundet är två meningar i migrationsavsnittet.

Där står det:

• I ett Europa där främlingsfientlig politik sprider sig är det viktigare än någonsin att stå upp för medmänsklighet, humanitet och mångfald.

Annons
X

• Sverige har alltid varit ett mångkulturellt land. Detta är en av våra styrkor. Mångfald berikar och ger samhället större utvecklingskraft.

Magda Rasmusson, som valdes till språkrör för Grön Ungdom för en månad sedan, menar att det förstås är bra med mångfald och det ska gärna lyftas fram under kulturavsnittet. Men det ska inte kopplas ihop med migrationspolitiken.

– Hyllningar av mångfald hör inte hemma i migrationsdebatten. Vi får inte gå i fällan att motivera en värld med öppna gränser med mångkultur som främsta argument. Det motverkar vår vision om en värld där människor har makt över sina egna identiteter. Det här är inte bara en språklig invändning, ord är viktigt och här ger mångfaldsbegreppet helt fel signaler. Det bygger på samma myt om skillnader som tvingat in människor i begränsande rasistiska stereotyper och hur man bör vara utifrån sin nationalitet, säger hon.

Yvonne Ruwaida har lett arbetet med det nya programmet i partistyrelsen och hon har svårt att förstå kritiken från Grön Ungdom.

– Jo, vi har hört den och även diskuterat frågan i partistyrelsen, men de missar den historiska poängen att migration och mångfald hör ihop. Det har alltid funnits och det bör vi bejaka som något positivt. Däremot kan jag ge dem rätt när det gäller asylpolitiken, där ska inte mångfaldsargumentet vara styrande utan de mänskliga rättigheterna, säger Yvonne Ruwaida till SvD.

Men Magda Rasmusson anser inte att man kan dela upp migrationsströmmarna i olika delar.

– Oavsett skäl måste man bemötas på samma sätt. Människor som kommer hit har i första hand inte med sig någon speciell kultur, det är ingen bra antirasistisk strategi. De kommer hit som individer, påpekar hon.

Testa dig i senaste veckornas nyhetsquiz

V40 | Vad misstänks partiledaren för? quiz.svd.se V 39 | Vad heter den omstridda boken? quiz.svd.se V 38 | Bäst betalda fotbollsspelaren? quiz.svd.se
Annons
Annons
X

”Hyllningar av mångfald hör inte hemma i migrationsdebatten”, säger Magda Rasmusson, språkrör för Grön Ungdom.

Foto: LINNEA ORNSTEIN Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X