Kritik mot Brå-rapport: ”Förvanskat det jag sagt”

Myndigheten Brås uppgift är att verka för minskad brottslighet och ökad trygghet i Sverige. Bilden visar polisens avspärrningar i Helsingborg efter en skjutning 2016.
Myndigheten Brås uppgift är att verka för minskad brottslighet och ökad trygghet i Sverige. Bilden visar polisens avspärrningar i Helsingborg efter en skjutning 2016. Foto: Björn Lindgren/TT

Den uppmärksammade rapporten om Brottsförebyggande rådet får nu kritik. En av ledamöterna i myndighetens vetenskapliga råd kallar rapporten för ”löst konspirationstänk”. En annan säger sig vara felciterad.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Stefan Holgersson, polis och professor i polisvetenskap vid polishögskolan i Oslo. Nu verksam vid Linköpings universitet.

Stefan Holgersson, polis och professor i polisvetenskap vid polishögskolan i Oslo. Nu verksam vid Linköpings universitet.

Foto: Staffan Gustavsson/redakta
Annons

Rapporten om Brottsförebyggande rådet, som SvD var först med att berätta om, har lett till en kriminalpolitisk debatt.

I rapporten har en grupp forskare vid Linköpings universitet intervjuat ett 30-tal personer, anställda och före detta anställda på myndigheten som anonymt beskriver problem som partisk forskning, okritiskt förhållningssätt till uppdragsgivare, en tystnadskultur, och slutsatser som ändras efter krav från överordnade.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons