Annons

Kritik mot att Sverige halkar efter kring AI

Sverige är en kvartalsekonomi och klarar inte av långsiktiga satsningar som till exempel grundforskning om AI, anser Håkan Lans, landets kanske mest kände innovatör just nu.
Sverige är en kvartalsekonomi och klarar inte av långsiktiga satsningar som till exempel grundforskning om AI, anser Håkan Lans, landets kanske mest kände innovatör just nu. Foto: Björn Ewenfelt/TT

Många länder skjuter till enorma belopp till forskning om hur artificiell intelligens (AI) kan utveckla samhället, men svenska politiker får kritik för att hamna i bakvattnet.

– Vi har ju en kvartalsekonomi i Sverige och vem vill då satsa på något som kanske ger återbäring om tio år, säger Håkan Lans, Sveriges kanske mest kände innovatör.

TT
Publicerad
Volvo Cars presenterade för ett par veckor sedan den självkörande konceptbilen 360c. Den kommer inte att köra någonstans utan AI. Arkivbild.
Volvo Cars presenterade för ett par veckor sedan den självkörande konceptbilen 360c. Den kommer inte att köra någonstans utan AI. Arkivbild. Foto: Björn Larsson Rosvall

AI, och all den nya teknik som är kopplad till begreppet, har på senare tid kallats den fjärde industriella revolutionen. Runtom i världen forskas det intensivt och utvecklas system för i princip alla samhällssektorer. Nya kraftfulla kvantdatorer och mjukvara som bygger på så kallad "deep learning", en maskininlärning som tar fasta på hur vi människor och våra hjärnor fungerar, kommer att innebära förändringar som är svåra att förutsäga i dag.

Volvo Cars presenterade för ett par veckor sedan den självkörande konceptbilen 360c. Den kommer inte att köra någonstans utan AI. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons