X
Annons
X

Kritik mot att Sverige halkar efter kring AI

Många länder skjuter till enorma belopp till forskning om hur artificiell intelligens (AI) kan utveckla samhället, men svenska politiker får kritik för att hamna i bakvattnet.

– Vi har ju en kvartalsekonomi i Sverige och vem vill då satsa på något som kanske ger återbäring om tio år, säger Håkan Lans, Sveriges kanske mest kände innovatör.

Av TT
Läs mer om AI-revolutionen

AI, och all den nya teknik som är kopplad till begreppet, har på senare tid kallats den fjärde industriella revolutionen. Runtom i världen forskas det intensivt och utvecklas system för i princip alla samhällssektorer. Nya kraftfulla kvantdatorer och mjukvara som bygger på så kallad "deep learning", en maskininlärning som tar fasta på hur vi människor och våra hjärnor fungerar, kommer att innebära förändringar som är svåra att förutsäga i dag.

I USA, Kanada, Storbritannien och flera asiatiska länder satsas nu miljardbelopp på grundforskning om hur tekniken ska kunna användas. Till och med våra närmaste grannar satsar betydande pengar medan det offentliga Sverige i princip inte satsar alls. Wallenbergsfären har via sin forskningsstiftelse däremot gått in med över två miljarder kronor under tio år till landets tekniska högskolor för forskning.

Sverige är en kvartalsekonomi och klarar inte av långsiktiga satsningar som till exempel grundforskning om AI, anser Håkan Lans, landets kanske mest kände innovatör just nu.

Foto: Björn Ewenfelt/TT Bild 1 av 2

Volvo Cars presenterade för ett par veckor sedan den självkörande konceptbilen 360c. Den kommer inte att köra någonstans utan AI. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall Bild 2 av 2
Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X