Annons
X
Annons
X

Kritik från flera håll av petningen av Sacrédeus

Upprörda kristdemokrater kritiserar petningen av Lennart Sacrédeus från partiets EU-vallista. Kritikerna finns även bland dem som inte står bakom Sacrédeus mer konservativa värderingar. Det här kan bli slutet för KD i riksdagen, varnar ordföranden i Västra Götalands södra distrikt.

– Om partiet fortsätter som i dag så kommer vi inte att finnas kvar i riksdagen, säger Per-Olof Hermansson, ordförande i Västra Götalands södra distrikt.

Han anser att nomineringskommittén och partiledningen gick emot de viktiga kärnväljarnas önskan genom att inte ge Lennart Sacrédus någon plats på kristdemokraternas lista inför EU-parlamentsvalet. I partiets provval var han favorit i flera distrikt.

Riksdagsmannen Lennart Sacrédeus har gjort sig kontroversiell genom att prata högt om känsliga frågor som splittrar partiet och som väcker uppmärksamhet i medierna.

Annons
X

– Det här med abort, det här med EU, det är frågor som är halvtabu. Det finns en interncensur, men det är farligt för ett parti när man får en ja-sägar-mentalitet, säger Per-Olof Hermansson.

Liksom flera andra distriktsordförande åkte Eva Jonsson, från Kronobergs län, till partifullmäktige med uppdraget att få med Lennart Sacrédeus i EU-valet. Hon hoppas att besvikna partikamrater ska sätta sig ner och titta på listan i lugn och ro och ändå bli nöjda.

– Jag tycker att vi fick en riktigt bra lista. Många namn kan tillfredsställa både den ena och andra smakriktningen.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  George Holmer, ordförande i Gotlandsdistriktet, är kritisk till Lennart Sacrédeus traditionella åsikter. Men tycker ändå att han borde ha fått en plats på listan efter sin framgång i provvalet.

  Vilka konsekvenser får den här konflikten för partiets framtid?

  – Det kommer inte att hända särskilt mycket tror jag. Vi vet alla att det finns en kamp mellan olika falanger, så har det varit inom alla andra partier och nu är det vår tur.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X