Annons
X
Annons
X

Ivar Arpi: Kristna har ingen framtid i Mellanöstern

Har kristna någon framtid i Mellanöstern? Över hela regionen flyr kristna från sina hem. Till skillnad från andra utsatta grupper i regionen, som kurderna, har de kristna inte haft några egna miliser. Förföljelse av kristna är dock inget nytt, i synnerhet inte i Mellanöstern. Men den arabiska vårens omvälvningar har gett en öppning för extrema grupper att attackera kristna i ännu större utsträckning. Som i Tyskland efter första världskriget finns ett behov av syndabockar. I Europa på 1930-talet var det judarna, i dagens Mellanöstern är det de kristna som förföljs.

Redan efter första världskriget började kristna emigrera från Mellanöstern. Sedan dess har situationen blivit värre. Kopterna i Egypten är inte bara kristna, utan utgör även landets urbefolkning. Det gäller även assyrier, syrianer och armenier som har en flera tusen år lång historia i regionen. Folkmordet på kristna för hundra år sedan har ännu inte erkänts av den turkiska staten. Tvärtom har Turkiet blivit mer fientligt mot kristna under det styrande islamistpartiet AKP. Premiärminister Recep Tayyip Erdogan har hotat med att deportera 100 000 armenier från Turkiet. Och för två år sedan rev man monumentet i Kars, själva symbolen för fred mellan Armenien och Turkiet. I turkiska skolböcker beskrivs kristna som landsförrädare. Ett land som vill gå med i Europeiska unionen.

I Egypten har under den senaste veckan mer än sjuttio kyrkor vandaliserats och kristna har attackerats. En del har kallat det för Egyptens kristallnatt, med referens till den 9 november 1938 då en mängd synagogor brändes ned i Tyskland. Talespersoner för Muslimska brödraskapet säger att ”kristna startat krig mot islam”. Anledningen är att den koptiska påven var en av dem som stod vid general al-Sisis sida när Mohammed Mursi avsattes. Frågan är om den nya regimen har intresse eller styrka nog att skydda kopterna från islamisternas aktioner.

Annons
X

Vad är lösningen på de kristnas situation? Skeendet i Syrien är belysande. Där flyr kristna till de västra territorierna nära kusten som Assad-regimen kontrollerar. Det fanns två miljoner kristna i landet innan inbördeskriget började, men antalet minskar fort. De kristna befolkningarna koncentreras i enklaver, för att kunna skydda sig bättre mot attacker. Mellanöstern håller på att bli mer homogent, och avvikare rensas bort.

Trots den svåra situationen är engagemanget för kristna svalt i Sverige. Jag gjorde en mediesökning, och från år 2000 till i dag har kopter nämnts 422 gånger, syrianer 557 gånger och assyrier 783 gånger i Sveriges sju största tidningar. Som jämförelse har det skrivits om palestinier 21 408 gånger. Inget fel med engagemang, men denna oerhörda skevhet i fokus gör att förföljelsen av kristna hamnar i medieskugga. Det gör också att politiker och andra makthavare lättare kan ignorera frågan.

Kommer samma sak att hända med kopterna och de syriska kristna som med de irakiska kristna? Efter Saddam Husseins fall 2003 attackerades kristna i en sådan omfattning att de gick från 1,4 miljoner till att vara under en halv miljon i Irak i dag.

Alfred är kristen och flydde i april till Sverige från Syrien. I
Aktuellt i måndags fick han frågan om de kristna har någon framtid i Syrien. ”Nej, just nu finns ingen framtid där”, blev det dystra svaret. Det gäller tyvärr för stora delar av Mellanöstern. Kommer kristna snart inte att finnas kvar i kristendomens urländer?

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X