Annons

Ivar Arpi:Kristna friskolor straffas utan orsak

Den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Vällingby. Den kritiserades hårt för en könsuppdelad skolbuss.
Den muslimska friskolan Al-Azharskolan i Vällingby. Den kritiserades hårt för en könsuppdelad skolbuss. Foto: Pontus Lundahl/TT

De som vill förbjuda nyetableringen av konfessionella friskolor pratar om religion, men så gott som alla deras argument handlar om svårigheten att integrera muslimer.

Under strecket
Publicerad

Ordet religion är ett av de mest missförstådda och missbrukade begreppen vi har. Ofta är det man själv tror på rationellt, medan andra ägnar sig åt religion. Vi har en värdegrund, de andra har religiösa dogmer. Sedan terrordådet 11/9-01 har ordet religion i stor utsträckning dessutom använts som kodspråk för att kunna tala om islam, utan att behöva nämna det vid namn. Det gäller även den nya vurmen för att antingen helt förbjuda konfessionella friskolor, eller bara stoppa nyetableringen. Argumenten handlar i regel om muslimska friskolor, inte om kristna eller judiska.

I januariöverenskommelsen kom S, MP, L och C överens om att stoppa nyetableringen av konfessionella friskolor. Förbudsivrarna säger att problemet gäller alla konfessionella friskolor, men argumenten handlar nästan alltid om att motverka segregation. De allra flesta kristna och judiska friskolor har aldrig misskött sig. De är populära för både troende och icke-troende elever. Varför ska dessa skolor plötsligt straffas för att integrationen av muslimer anses gå för trögt?

Annons
Annons
Annons