HotelletKristian Petris hotellvistelse rik på atmosfär

Marina Bay Sands Hotel i Singapore.
Marina Bay Sands Hotel i Singapore. Foto: Triart

Kristian Petri utgår från sin pappas bortgång i ”Hotellet”, en essäfilm som frågar sig vad ett hem egentligen. ”En smula lös i konturerna men angenäm”, skriver SvD:s Jan Söderqvist.

Publicerad
Stellan Skarsgård.

Stellan Skarsgård.

Foto: Triart
Grand Hotel Cabourg.

Grand Hotel Cabourg.

Foto: Triart
Annons

Förändringar är jobbiga, inte minst därför att de ju inbegriper en förlust. Något går förlorat och ersätts av något nytt, i nuet oklart vad. Och man vet vad man har, men inte vad man får, som bekant. Därför är också föränderligheten ett av filosofins klassiska problem; något man måste komma till rätta med. Förändring sågs i regel som förfall. Herakleitos hade gladeligen badat i samma flod varje dag i veckan om det bara varit möjligt. Men ack …

Kristian Petris essäfilm ”Hotellet” kretsar kring förändringar i allmänhet och hotellvistelser i synnerhet. Den frågar sig vad ett hem egentligen är och om man kan tänka sig att det finns alternativa hem som är belägna mer eller mindre långt borta från det egentliga hem som man av olika skäl kan längta bort ifrån, och om detta hemma fast borta i så fall kanske rentav är bättre och mer hemma än hemma just därför att det är borta.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons