Annons
X
Annons
X

Sanna Rayman: Kristerssons profil är en annan än Borgs

[object Object]
Ulf Kristersson, M. Foto: LARS PEHRSON

Föga förvånande annonserades i går att det blir Ulf Kristersson som tar över posten som ekonomisk-politisk talesperson efter Anna Kinberg Batra i och med att hon tar över efter Fredrik Reinfeldt. Elisabeth Svantesson tar i sin tur över Kristerssons plats i arbetsmarknadsutskottet.

Att Kristersson skulle bli andreman i det nya laget var förväntat, många hade rentav en peng på att han skulle bli partiledare. Anders Borg må efterlämna stora skor att fylla, men Kristersson har goda chanser att göra det.

Profilen är delvis en annan. Där Borg red fram på sitt rykte som siffernissarnas siffernisse har Kristersson en mjukare profil, med sociala frågor och välfärdspolitik på meritlistan. Å andra sidan har Kristersson förenat detta intresse med att vara civilekonom och utbildad i nationalekonomi – en i allra högsta grad lyckad kombination.

Annons
X

Han har dessutom engagerat sig i integrationsfrågor och kan – liksom Svantesson – dessa bra, vilket lär bli en nödvändighet för alla partitoppar framöver, i takt med att den uppgiften växer.

Till Kristerssons fördelar hör dessutom att han i betydligt högre grad än Anders Borg är en kommunikationsinriktad politiker som kan och vill begripliggöra sina prioriteringar. Det var inte alltid den förre finansministern lyckades fullt ut med den biten.

Men visst, ingen ska förneka att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg var ett radarpar som hade stort förtroende och drog röster. I det avseendet har både Kinberg Batra, Kristersson och Svantesson en uppförsbacke att rusa uppför. På rekordkort tid måste de nu axla ansvaret på toppen och dra partiet genom en valrörelse. På en del jobb finns begrepp som introduktion och inskolning. I detta fall ersätts inskolningen med extra val. Hårda bud.

Annons
Annons
X

Ulf Kristersson, M.

Foto: LARS PEHRSON Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X