Annons
Thomasgymnasiet på nedlagda P10 har dränerat kommunen på pengar. Eleven Kristin Karlberg, 18, menar att det märks att skolan har dåligt med resurser: ”Jag hoppas han satsar extra på Strängnäs för att han är härifrån om han blir statsminister”. Nova Danielsson, 18, är osäker på om det blir någon ny regering alls.
Thomasgymnasiet på nedlagda P10 har dränerat kommunen på pengar. Eleven Kristin Karlberg, 18, menar att det märks att skolan har dåligt med resurser: ”Jag hoppas han satsar extra på Strängnäs för att han är härifrån om han blir statsminister”. Nova Danielsson, 18, är osäker på om det blir någon ny regering alls. Foto: Tomas Oneborg och TT

Kristerssons arv: ”Ideologiskt drivet – jätteförluster”

Säger tiden som kommunalråd i Strängnäs något om M-ledaren Ulf Kristersson som statsminister? Hans gamla kollegor vittnar om en otålig ideolog med hett temperament och stora ambitioner. Siffrorna visar på underskott, nedskärningar och affärer som fortfarande kostar kommunen pengar.

Uppdaterad
Publicerad

Bland det första Ulf Kristersson gjorde när han klev in i Strängnäs kommunhus efter valet 2002 var att måla en röd fondvägg i sitt nya arbetsrum. Vissa skakade på huvudet. Men här satt han, Strängnäs nya finanskommunalråd, med utsikt över en enorm parkeringsplats, ICA Bengtsson och längre bort stadens välkända väderkvarn.

Det var här – ”i myllan, i geggamojan” som Kristersson själv har uttryckt det – som Moderatledaren lärde sig att att driva politik på allvar, det var här han ”fick skit under naglarna”.

Han kallas Kejsaren av Strängnäs, gamle folkpartisten Anders Svensson som styrde staden ihop med Ulf Kristersson efter valet 2002 fram till 2006: ”Jag är en gammal men infödd Strängnäsbo, vi tyckte alla att det gick för fort. Han ville förändra saker”.

Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 8

Han kallas Kejsaren av Strängnäs, gamle folkpartisten Anders Svensson som styrde staden ihop med Ulf Kristersson efter valet 2002 fram till 2006: ”Jag är en gammal men infödd Strängnäsbo, vi tyckte alla att det gick för fort. Han ville förändra saker. ”

Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 8

Lena Rastefalk med welsh corgi cardigan-valpen Eddie ett stenkast från Strängnäs domkyrka och området där Ulf Kristersson bor: ”Jag är inte så intresserad av politik, men följer med lite extra när det är någon härifrån Strängnäs. Men fråga mig inte vad som händer nu med en ny regering, jag har ingen aning.”

Foto: Tomas Oneborg Bild 3 av 8

Strengnäs Tidning följde Ulf Kristersson under åren som kommunalråd. Här är förstasidan med övriga tre borgerliga kommunalråd när de tog över 2002.

Foto: Tomas Oneborg Bild 4 av 8

Tina Rapp serverar bullar på Ulf Kristerssons stamhak Rogges: ”Han brukar köpa surdegsbröd och fika här, även innan han blev partiledare. Det känns kul att han sätter Strängnäs på kartan. Jag tror att han kommer att lyckas bilda en regering, men det blir inte lätt”.

Foto: Tomas Oneborg Bild 5 av 8

Samir Kastalli driver L’Oasis som serverade tunisisk gryta till moderater vid Ugglans park när Ulf Kristersson höll tal där i somras: ”Det är alltid roligt att någon så högt placerad kommer härifrån. Men det är ju kaos, jag orkar inte lägga energi på det. Jag har andra katter att piska, som man säger på franska. Men jag hoppas att han gör ett bra jobb”.

Foto: Tomas Oneborg Bild 6 av 8

Vad säger tiden i Strängnäs om hur Ulf Kristersson skulle bli som statsminister? Kanske – men inte särskilt troligt – finns svaret i morsemeddelandet i Ulrika Florins LED-konstverk utanför kommunhuset i Strängnäs.

Foto: Tomas Oneborg Bild 7 av 8

M-ledaren Ulf Kristersson röstar i Multeum i hemstaden Strängnäs på valdagen.

Foto: Erik Simander/TT Bild 8 av 8