Annons
X
Annons
X

Kristdemokraterna körs över om homoäktenskap

Moderaterna, folkpartiet och centerpartiet har avvisat kristdemokraternas förslag till kompromisser i frågan om könsneutrala äktenskap. Motiveringen har bland annat varit att sådana förslag ändå skulle lida nederlag i riksdagen, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.

Enligt Ekot är justitiedepartementet i princip färdigt med ett förslag till en ny äktenskapslag som är könsneutral men som ger enskilda präster rätt att säga nej till att viga homosexuella par. Inför regeringens slutförhandlingar har folkpartiet kallat in partistyrelsen.

– Vi är i ett läge där vi tycker lite olika i regeringen och då är det också bra att partiet är med på de diskussionerna som vi för i regeringsförhandlingarna, säger partisekreteraren Erik Ullenhag till Ekot.

Den kristdemokratiske riksdagsledamoten Lennart Secrédeus säger till Ekot att ett beslut som går helt emot kd:s vilja skulle skada regeringssamarbetet.

Annons
X

– Det nya och unika i alliansarbetet är en helt ny anda där man inte kör över varandra, och är tre mot en. Det skulle innebära ett brott mot den principen.

Secrédeus tror också att partiets väljare skulle bli mycket besvikna.

– Man skulle uppleva en väldig besvikelse, sorg och frustration men också ett icke oansenligt mått av vrede om man upplever att man blir överkörd i själva sakfrågan.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  På justitiedepartementet vill man inte kommentera Ekots uppgifter om att lagförslaget i princip är färdigt.

  – Vi kommer med en proposition i december. Mer än så finns egentligen inte att säga, säger Martin Valfridsson, pressekreterare hos justitieminister Beatrice Ask.

  Men stämmer det att propositionens innehåll i princip redan är klart?

  – Det kan jag inte svara på. Beredningen pågår.

  Ärkebiskop Anders Wejryd är inte förvånad över att kristdemokraterna ser ut att köras över i frågan om könsneutral äktenskapslagstiftning.

  – I en situation där det finns en så stor politisk majoritet och så lite förståelse för någon annan väg så var det här väntat, säger han till SvD.se.

  Svenska kyrkans hållning är att det ska vara en och samma lagstiftning för alla men att ordet äktenskap ska vara förbehållet heterosexuella par. Men om det inte blir någon kompromiss i regeringen får även homosexuella ingå äktenskap.

  – Det stämmer inte överens med vårt remissvar och därför måste det naturligtvis diskuteras ordentligt inom Svenska kyrkan, säger Wejryd.

  Anledningen till att moderaterna, centern och folkpartiet inte ska vara beredda att kompromissa med kristdemokraterna är att flera borgerliga riksdagsledamöter har hotat med att rösta med oppositionen, enligt TT:s källor.

  Fler än fyra ledamöter, vilket är vad som behövs för att oppositionen ska vinna en omröstning, har markerat att om regeringen inte lägger fram ett förslag i enlighet med utredningen, så kommer man att rösta med oppositionen

  Stockholm TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X