28 dagar efter den våldsamma branden som förstörde stora delar av den lilla orten Mati, några mil nordost om Aten, och drabbade närmare 100 personer. Allting spolas för att få bort aska och sot.
28 dagar efter den våldsamma branden som förstörde stora delar av den lilla orten Mati, några mil nordost om Aten, och drabbade närmare 100 personer. Allting spolas för att få bort aska och sot. Foto: Joakim Ståhl

Krisstöd löper ut: Infernot blottar Greklands brister

MATI | Vägar som blev dödsfällor, inga evakueringsplaner och inga varningar till allmänheten. Branden som förvandlade semesterparadiset Mati till ett inferno sätter ljuset på den grekiska statens brister – bara dagar innan krisprogrammen löper ut och landet åter ska stå på egna ben.

Publicerad

Bitande lukt av söndersmält plast och utbrända hus sticker i näsan. Framför oss ligger ett bisarrt landskap av total förödelse. Däremellan små öar av kritvita hus som av ett under undgått förstörelsen medan andra är totalförstörda. Satellitbilder visar att nästan tre fjärdelar av husen i semesterorten Mati är utplånade.

Människor i ansiktsmasker rotar i resterna av vad som en gång var deras hem. På gatorna, som ständigt spolas rent från sot och giftiga ämnen som asbest och mineralfiber, växer högarna av bråte.