Annons
X
av Mia Clase & Lina Nertby
Mat & dryck

Krispiga grönkålschips – suveräna för tarmen

Nyttiga chips, finns det ens? Jo, det gör det faktiskt – här ger SvD Perfect Guides matkrönikörer Mia Clase & Lina Nertby dig recept på grönkålschips att äta med gott samvete. Bra för tarmfloran är de också!

Stockholms norrförort, vita huset i korsningen, mitten av februari. Det är nästan lite vår i luften och vi har just tagit ut nygjorda, krispiga grönkålschips ur ugnen och placerat dem under en åttaårings nästipp. Vi har svårt att dölja hur nöjda vi är. Det här är gott, riktigt gott. Och dessutom älskar tarmfloran grönkål.

Och då. Då händer det.

– Mamma, hur gör du dom här till mig?

Förlåt? Bad Mias son just om receptet? Vi har svårt att dölja hur chockade vi är.

– Dom här? Åh, det är jättenkelt! hasplar vi fram.

– Först tar du fram 250 gram färsk grönkål.

– Sedan tar du bort stammen och river resten av grönkålen i lagom stora bitar.

– Ta fram 2 matskedar god olivolja och några nypor salt.

– Häll oljan och saltet över grönkålen och massera bladen i 1–2 minuter.

Konstpaus.

− Alltså, det låter kanske lite konstigt att man ska MASSERA grönkålen, men det är för att oljan ska bli jämnt fördelad.

– Sprid ut grönkålen över en plåt och låt den stå i ugnen på 70 grader i nästan en timma.

− Och sedan, när de är torra och krispiga, tar du ut dem och klappar dig själv på axeln för att du har gjort helt perfekta grönkålschips!

Åttaåringen tittar allvarligt på Mia. Hans blick säger allt.

– Mamma, jag sa: VARFÖR gör du så här MOT mig?

Ridå.

Till Toppen