Krislägesavtal aktiveras i Stockholm – dubblad lön

Södersjukhuset i Stockholm snabbutbildar för intensivvård.
Södersjukhuset i Stockholm snabbutbildar för intensivvård. Foto: Emma-Sofia Olsson

Krislägesavtal för intensivvården i Region Stockholm aktiveras – personalen får fördubblad lön. Samtidigt höll partierna i Stockholm stad krismöte om smittspridningen på äldreboenden, där karantän stod högst på agendan.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad
Aida Hadžialić (S) finansregionråd i opposition.

Aida Hadžialić (S) finansregionråd i opposition.

Foto: Yvonne Åsell
Annons
Aida Hadžialić (S) finansregionråd i opposition.

Aida Hadžialić (S) finansregionråd i opposition.

Foto: Yvonne Åsell

Region Stockholm aktiverar sitt krislägesavtal för intensivvården, som beslutades under torsdagen. Det uppger Sveriges kommuner och regioner (SKR). Det innebär bland annat att ordinarie arbetstid höjs till 48 timmar per vecka och att timlönen fördubblas. Avtalet gäller tills vidare.

”I Region Stockholm ser vi nu att alla befintliga möjligheter i det reguljära kollektivavtalet för att säkra bemanningen i intensivvården är uttömda. Vi väljer därför att aktivera krislägesavtalet enligt regionens begäran med omedelbar verkan”, säger Joakim Larsson, ordförande i SKR:s förhandlingsdelegation.

Förutom att arbetstiden höjs får personalen ut högre lön i form av krisersättning och extra övertid kan tas ut. En krisersättning på 120 procent av ordinarie lön betalas ut för varje arbetad timme. Detta innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme.

Aida Hadžialić (S) finansregionråd i opposition. Foto: Yvonne Åsell
Annons
Annons

– Det är helt rätt att vårdpersonalen på intensiven får en betydligt högre lön. Personalen på Stockholms sjukhus sliter dag och natt under mycket svåra förhållanden för att ge vård efter behov, säger Aida Hadžialić (S) finansregionråd i opposition.

Socialdemokraterna i Region Stockholm kräver mer:

– Ytterligare ett steg i rätt riktning vore att genast ta bort varslet som fortfarande hänger kvar över Stockholms sjukhus. Det går inte att kräva att Stockholms vårdpersonal ena dagen ska ge allt – kanske med livet som insats –för att nästa dag sägas upp, tillägger Aida Hadžialić.

I dag träffades även Stockholm stads äldrenämnd och krisledningsnämnd. Karantän för smittade och specifik personal, så kallad kohortvård, stod högst på agendan på mötet – men inga konkreta åtgärder presenterades.

Initiativ till mötet hade tagits av Socialdemokraterna som hade hoppats att nämnderna skulle besluta om ytterligare åtgärder för att stoppa den oroväckande utvecklingen kring corona på Stockholms äldreboenden och inom hemtjänsten.
Men enligt det socialdemokratiska oppositionsborgarrådet Karin Wanngård ledde mötet inte till några konkreta förslag eller beslut, skriver TT.
– Den allvarliga upprinnelsen till det här var bland annat missar i statistiken tidigare i veckan angående antalet äldreboenden som hade fått smitta. Efter mötet kan jag tyvärr konstatera att de inte kommer att ta in någon stadsövergripande statistik och det innebär att man helt enkelt inte vet hur många äldreboenden som är drabbade. Och det är jätteallvarligt, säger Karin Wanngård enligt nyhetsbyrån.
Motiveringen från den politiska majoriteten i staden (M, L, MP, V och KD) för att inte införa stadsövergripande statistik över smittade äldreboenden var, enligt Wanngård, att siffrorna ändras så fort.

SvD har sökt Per Follin, smittskyddsläkare i Region Stockholm.

Johan Nöjd, smittskyddsläkare i Region Uppsala, säger att ytterligare beslut för äldreboenden överfört till smittskyddslagen ändå sannolikt är avlägsna:

– Då ska hela verksamheten vara bortom kontroll och allt spårat ur. Då måste ju vården utföras på annan plats, säger han.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons