Annons
X
Annons
X

Krismöte efter hot mot somalier

I två dagar har somaliska barn i småländska Forserum stannat hemma från skolan efter att ha utstått hot och trakasserier. Men efter krismöte mellan kommunen och den somaliska föreningen beslöts att barnen ska återuppta studierna.

Av TT

– Huvudsaken är att de känner sig trygga, det är vad vi har lovat och det är det som de begär av oss, säger Anders Karlsson (C), kommunalråd i Nässjö kommun, efter onsdagskvällens möte.

Tidigare har det föreslagits att ledsagare skulle gå med barnen, men det trodde inte somaliska föreningen skulle behövas.

Somaliska föreningen har tidigare fått fönsterrutor krossade och man har polisanmält misshandel och skadegörelse. Föreningen har till och med uppmanat sina medlemmar att flytta.

Annons
X

De som utsatt somalierna i Forserum för hot och våld är välkända av polisen och de sociala myndigheterna.

– I den här gruppen med svenska ungdomar finns det en kärna som är välkända. De är vuxna nu men vi har jobbat aktivt med dem under deras uppväxt, säger Jon Ryholm, verksamhetschef på socialtjänsten i Nässjö.

Polisen och de sociala myndigheterna ser inte dåden som direkta hatbrott mot somalier.

– Vi ser våldsamheterna som ett uttryck för frustration och social utsatthet. Det har genom åren funnits andra i kommunen som har känt sig utsatta av de här människorna, säger Ryholm.

På fredag ska en manifestation hållas till stöd för somalierna i Forserum.

Forserum TT

Annons
Annons
X
Annons
X
Annons
X