Annons
X
Annons
X

Krismöte efter genomsökning av plan

Österrikes beslut att genomsöka den bolivianske presidenten Evo Morales flygplan utgjorde en ”aggression” och ett brott mot folkrätten, säger Bolivias FN-ambassadör, som får stöd av flera latinamerikanska statschefer.

Nu uppger uppger den bolivianske utrikesministern enligt AFP att USA bett Bolivia att utvisa Snowden om han kommer till landet. Dessutom slår också Bolivia fast att USA:s begäran att få Edward Snowden omedelbart utlämnad är ogrundad.

Av SvD, TT
Edward Snowden trädde fram i den brittiska tidningen The Guardian som den som läckt uppgifterna om övervakningsskandalen i USA.
Edward Snowden trädde fram i den brittiska tidningen The Guardian som den som läckt uppgifterna om övervakningsskandalen i USA. Foto: THE GUARDIAN/AP

Ett flertal latinamerikanska statschefer tillhörande samarbetsorganisationen Unasur uttrycker, i ett uttalande från ordförandelandet Perus regering, sin ilska över Europas agerande och kräver en förklaring för ”ovänliga och orättfärdiga handlingar”, rapporterar Reuters.

Unasur sammankallades till krismöte efter det att Bolivias president Evo Morales flygplan tvingats ner. Statscheferna twittrade upprört sedan de kontaktats av Morales.

”Avgörande timmar för Unasur: antingen blir vi kolonier eller så hävdar vi på nytt vår självständighet, suveränitet och värdighet. Vi är alla Bolivia!”, sade Ecuadors president Rafael Correa via Twitter.

Annons
X

Argentinas president Cristina Fernández de Kirchner vädrade också hon sin ilska via Twitter:

”De är helt klart galna allihop. Statschef och hans flygplan har total immunitet. Denna grad av straffrihet kan inte vara sann.”

Nu slår Bolivia fast att USA:s begäran att få Edward Snowden omedelbart utlämnad är ogrundad. Denna begäran var juridiskt meningslös eftersom han inte befunnit sig på bolivianskt territorium, meddelade utrikesdepartementet i La Paz i ett uttalande på onsdagen.

”Bisarr, juridiskt ogrundad och ovanlig”, heter det i UD-uttalandet.

På torsdagsmorgonen kom också rapprorter om att Bolivias president Evo Morales nu har anlänt hem till huvudstaden La Paz från Moskva, nära 17 timmar försenade sedan hans plan tvingats att landa i Österrike.

Frankrike har på onsdagen bett Bolivia om ursäkt för att Morales flygplan nekats tillstånd att flyga över franskt luftrum, sade en talesman för franska UD. Hollande sade tidigare att planet fått tillstånd att flyga igenom så snart som det stod klart att Morales var ombord.

Det var i går kväll som president Morales plan tvingades ned i Österrikes huvudstad Wien. Bakgrunden var att visselblåsaren Edward Snowden, som är efterlyst av USA, misstänktes befinna sig ombord.

Österrikiska myndigheter genomsökte flygplanet och först efter nästan tolv timmars uppehåll i Wien kunde Morales fortsätta sin resa till Bolivia.

Frankrike, Spanien, Portugal och Italien uppges ha stängt sina luftrum för planet och det var först efter att Spanien som sista land givit klartecken som Morales plan kunde lämna Wien, efter ett halvt dygns försening.

Bolivia tänker nu anmäla Österrike till FN. Utrikesminister David Choquehuanca antyder att Morales liv kan ha varit i fara på grund av vad han kallar en framtvingad nödlandning.

Ilskan syntes även på andra håll i Bolivia. Ett hundratal demonstranter kastade sten och brände den franska flaggan utanför Frankrikes ambassad i huvudstaden La Paz sedan Frankrike vägrat låta Morales plan flyga genom landets luftrum.

Edward Snowden fanns inte på planet. Han tros fortfarande befinna sig i Moskva.

Bolivia är ett av 21 av länder som fått asylansökningar av Snowden.

Svd.se och TT

Annons
Annons
X

Edward Snowden trädde fram i den brittiska tidningen The Guardian som den som läckt uppgifterna om övervakningsskandalen i USA.

Foto: THE GUARDIAN/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X