Annons

Krishumorn på Island

Storbritanniens premiärminister Gordon Brown har trängt in Islands dåvarande statsminister Geir Haarde i ett hörn och säger. – Titta flickor! Det är så här man behandlar en terrorist som tappar bort ens lunchlåda. (Dec.2008)
Storbritanniens premiärminister Gordon Brown har trängt in Islands dåvarande statsminister Geir Haarde i ett hörn och säger. – Titta flickor! Det är så här man behandlar en terrorist som tappar bort ens lunchlåda. (Dec.2008) Foto: HALLDÓR BALDURSSON
Under strecket
Publicerad

Demonstrationer framför det isländska parlamentet, alltinget. Repbron med bokstäverna ”Traust” (Förtroende) håller på att rämna. Ett par veckor senare föll regeringen. (No. 2008)

Foto: HALLDÓR BALDURSSON Bild 1 av 5

Den stränga lärarinnan frågar skolpojken med texten ”Den isländska kronan” på ryggen: – Vad är detta? – Jag har ingen aning och vill inte veta, svarar han. I rutan: ”Med största sannolikhet kommer den isländska kronan att fortsätta falla” vilket också anspelar på att pojken kommer åka ned en klass. (Sep 2008).

Foto: HALLDÓR BALDURSSON Bild 2 av 5

De två isländska kockarna Úlfar Eysteinsson och Tómas Tómasson lät skäggen växa i protest mot den höga isländska styrräntan.

Foto: KJARTAN ÞORBJÖRNSSON Bild 3 av 5

Avsatta centralbankschefen med ett självmordsbälte kring magen och en utlösar ei munnen och får inte fram ett ljud. – Hjäl nu kommer han att öppna munnen, säger dåvarande utrikesministern Ingibjörg Solrun Gisladottir till statsministern Geir Haarde.

Foto: HALLDÓR BALDURSSON Bild 4 av 5

Hundratals islänningar samlades i början av januari utanför president Olafur Ragnar Grimsson residens i Reykjavik för att protestera mot Icesave-avtalet.

Foto: REUTERS/RAGNAR AXELSSON Bild 5 av 5

Klockan är tio på förmiddagen den 27 januari och en märklig scen utspelar sig på Seðlabanki, den isländska centralbanken. Två män med enorma vita skägg kliver in igenom de eleganta dörrarna. Vid första anblick ser de ut som två uteliggare, men i själva verket är de personligt inbjudna av centralbankschefen.

Bärare av de vildvuxna skäggen är de två välkända kockarna Úlfar Eysteinsson och Tómas Tómasson. I protest mot den höga styrräntan har de vägrat raka sig sedan maj ifjol. Men eftersom räntan just den här dagen har sänkts till under 10 procent, för första gången på fem år, så har de lovat att raka sig.

Annons
Annons
Annons