Krishanteraren Rafsanjani favorit till en tredje period

Akbar Hashemi Rafsanjani har enligt alla prognoser störst chans att väljas till Irans nye president, vilket i så fall blir tredje gången gillt för hans del. Men bedömare här i Teheran vågar inte med tvärsäkerhet säga att det verkligen blir så. Iran kan vara överraskningarnas land, också i valsammanhang.

Under strecket
Publicerad
Annons

TEHERAN
Rafsanjani har valts till president vid två tidigare tillfällen, 1989 och 1993, och han har varit parlamentets talman och nu senast ledare för det inre kabinett som ska avgöra tvister när parlamentet och det icke-valda väktarrådet hamnar på kollisionskurs.
Den 70-årige affärsmagnaten och shiitiske prästen – han är hojatoleslam, rangen under ayatolla – är djupt förknippad med den islamiska republiken, från dess födelse 1979.

Vad är det som gör honom till favorit i detta land där människor törstar efter ekonomiska förbättringar, ökade medborgerliga rättigheter och ett system där det är de folkvalda, inte en icke-vald prästerlig hierarki, som fattar de avgörande besluten?
– Det är för att han är känd som krishanterare. Rafsanjani ses som den man som kan ta landet ur djupa svårigheter. Det var han som övertygade revolutionens grundare (ayatolla Khomeini) om att Iran-Irak-kriget måste få ett slut. Det hade varit ytterst riskabelt för någon annan att göra det, säger Sharif Emam-Joumeh, iransk journalist i Teheran som bland annat rapporterar för Sveriges radios sändningar på persiska.
– Just nu befinner sig landet i svår knipa. Det finns ett missnöje inne i landet och vi har amerikansk militär på två sidor om oss (i Afghanistan i öst och i Irak väst), fortsätter han.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons