Annons

Peter Alestig:Se upp för krisens falska ”goda” miljönyheter

Medan det stämmer att kanalerna i Venedig har blivit klarare i båtarnas frånvaro, har den mest spridda bilden på svanar visat sig komma från ön Burano utanför Venedig.
Medan det stämmer att kanalerna i Venedig har blivit klarare i båtarnas frånvaro, har den mest spridda bilden på svanar visat sig komma från ön Burano utanför Venedig. Foto: MEGA/TT

Delfiner och svanar har återvänt till Venedigs tomma kanaler. Elefanter bryter sig in i en övergiven kinesisk by. Många falska miljönyheter sprids i coronakrisens spår. Harmlöst, kan tyckas – men mellan raderna finns ett riskabelt budskap.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Varje stor nyhet följs numera av ett moln av falska nyheter – och coronautbrottet är inget undantag. I krisens spår har en lång rad falska tips om hur man skyddar sig mot viruset dykt upp, liksom konspirationsteorier om virusets ursprung (nej, det är inte skapat av den kinesiska militären). Men en tredje kategori falska coronanyheter är en till synes oskyldig sådan: positiva miljönyheter i utbrottets spår.

Bland annat sprids bilder som påstås visa en grupp elefanter som brutit sig in i en öde kinesisk by i Yunan-provinsen, druckit 30 kg majsvin och somnat på det intilliggande fältet. Andra videor och bilder visar kristallklara kanaler i Venedig, vissa med vackra svanar eller lekfulla delfiner – de sistnämnda påstås av vissa simma i kanalerna för första gången på 60 år.

Annons
Annons
Annons