Annons

Krisen växer – Kronofogden har ärenden för 25 miljoner

Norra tornen hör till Oscar Properties stora projekt.
Norra tornen hör till Oscar Properties stora projekt. Foto: Tomas Oneborg

Oscar Properties aktie rasade ytterligare på fredagen. Samtidigt knackar fordringsägarna hårdare på dörren. Betalningsärenden och krav på bostadsutvecklaren hopar sig hos Kronofogden.

Under strecket
Publicerad

Oscar Properties vd Oscar Engelbert.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

Oscar Properties vd Oscar Engelbert.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

Oscar Engelbert avstår sin lön som vd i sitt krisande bolag och hoppas att övriga aktieägare ska hjälpa honom att rädda bolaget. På fredagen fattade den extra bolagsstämman beslut om en nyemission.

Men dramatiken är stor på fler håll. Betalningsärendena och kraven på Oscar Propertieskoncernen hos Kronofogden har ökat i snabb takt.

Bland leverantörerna till Oscar Properties finns en gnagande oro. Bland kunder som lämnat in krav till Kronofogden märks bland andra Ramirent, Cramo, Nacka kommun, Värmdö Kommun, och Stockholms stad.

Det finns nu runt 80 pågående ärenden till ett totalt belopp på 25 miljoner kronor. Mängden ärenden har fördubblats sedan i slutet av juni och summorna har femfaldigats till runt 25 miljoner kronor, från runt 5 miljoner kronor i somras. Det visar data från Kronofogden som SvD tagit del av. Oscar Properties har bestridit flera fakturor och krav.

Oscar Properties vd Oscar Engelbert.
Oscar Properties vd Oscar Engelbert. Foto: Malin Hoelstad
Annons
Annons

Bland dem som vill ha hjälp med att få betalt finns även underleverantörer till de projekt som nyligen har eller håller på att uppföras.

Oscar Properties finansiella kris har förvärrats vilket bolaget meddelade sent på onsdagskvällen. För att rädda bolaget godkände den extra bolagsstämman och aktieägarna på fredagen styrelsens förslag om att ta in nya pengar.

Stamaktien och preferensaktierna i Oscar Properties backade dock kraftigt ned på fredagen och föll för andra dagen i rad. Vid 16-tiden hade aktien backat nästan 13 procent och handlades på 5:20 kronor.

Totalt begär Oscar Properties in 250 miljoner kronor av sina ägare. Men grundaren, storägaren och tillika vd:n Oscar Engelbert skjuter till en betydligt mindre del, 25 miljoner kronor än vad hans nuvarande ägande representerar.

De nya aktier som Oscar Engelbert inte vill ha, överlåter han till andra fastighetsaktörer som Backahill, Kvalitena och Mats Gabrielsson. Men de påtänkta investerarna har själva fordringar och lån hos Oscar Properties på runt 20 miljoner, vilket i sin tur betyder att de bara tillför 45 miljoner kronor istället för de 65 miljoner kronor som teckningsrätterna motsvarar.

SvD har sökt vd Oscar Engelbert upprepade gånger för att kommentera uppgifterna om ärenden till Kronofogden. På fredagseftermiddagen meddelar bolagets CMO Krister Karjalainen att Engelbert ”tyvärr är extremt upptagen så han kommer inte hinna med att svara”.

I en intervju med Dagens industri säger Oscar Engelbert att han tycker att 25 miljoner är väldigt mycket pengar, och han är nöjd med den balans som nu är, med nya kapitalstarka ägare som kommer in med friska pengar. ”Jag tycker det är en väldigt bra lösning för bolaget långsiktigt att ta in dem,” säger Engelbert till tidningen.

Annons
Annons
Annons
Annons
Annons