Annons
X
Annons
X

Krisen har ritat om den politiska kartan

Anders Borg lade ner AMS men genomför nu historiens största satsning på åtgärder för arbetslösa. Krisen har ritat om kartan för regeringen och orsakat ”tillfälligt avbrott” för den politiska förvandlingen av Sverige.

Foto: SCANPIX (ARKIV)

ANALYS | SVD:S GÖRAN ERIKSSON OM VÅRDBUDGETEN

Förut var målet full sysselsättning, och arbetslinjen innebar att fler svenskar skulle arbeta mera. På onsdagen beskrev finansminister Anders Borgs regeringens viktigaste uppgift när det gäller jobben så här: ”Förhindra att arbetslösheten biter sig fast”.

Därför vill regeringen att en kvarts miljon svenskar ska delta i arbetsmarknadspolitiska program om några år, när arbetslösheten närmar sig tolv procent.

Det handlar delvis om att de ska ”gå upp på morgonen” och ”inte vända upp och ner på dygnet” förklarade Anders Borg, och hänvisade till forskning som visar att det är viktigt att söka jobb även när arbetslösheten stiger.

Annons
X

Nyckelordet som inte står i vårbudgeten är ”arbetslöshetskultur”. För att en sådan inte ska uppstå får det aldrig uppfattas som OK att leva på arbetslöshetsunderstöd utan motprestation.

Men för en regering är det förstås stor skillnad mellan att skapa full sysselsättning och att försöka förmå folk att gå upp på morgonen. Krisen har ritat om den politiska kartan.

Det är heller inte utan obehag som Anders Borg slår in på vägen med gigantisk expansion av arbetsmarknadspolitiken. De borgerliga har i opposition ofta kritiserat den här sortens program, och Anders Borg förutspådde att det kommer att begås misstag nu också.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Den exploderande arbetslösheten innebär förstås att arbetsmarknadspolitiken blir en avgörande valfråga 2010, och just kring inställningen till kraven på de arbetslösa kommer det att uppstå en konflikt.

  När Socialdemokraterna nyss presenterade sin jobbpolitik var budskapet att dagens krav på de arbetslösa ibland är för hårda och kränkande.

  Det finns fler exempel än den utbyggda arbetsmarknadspolitiken på hur krisen har ritat om kartan för regeringen.

  • I höstens budget räknade regeringen med 50 miljarder kronor per år i försäljning av statliga bolag, någon sådan kalkyl finns inte i vårbudgeten. ”Börsen har gått ner”, konstaterade Anders Borg.

  • Utgiftskvoten, alltså de offentliga utgifterna som andel av BNP, har haft en ur borgerlig synvinkel behaglig nedåtlutning. Men med krisen vänder kurvan uppåt igen, och når högre än hittills under 2000-talet.

  • Skattekvoten, skatternas andel av BNP, har sjunkit tidigare men står still i år och nästa år. Och när den sedan fortsätter att sjunka är det för att krisen sänker skatteintäkterna, inte för att skatterna blir lägre.

  • Statens marginal till utgiftstaket för nästa år är 15 miljarder kronor, vilket är exakt vad regeringen tycker behövs som säkerhet. Med dagens prognoser finns alltså knappt en krona till nya utgifter för valåret 2010.

  Krisen skapar alltså en sorts reformstopp för viktiga delar av den borgerliga agendan. Det borde vara problematiskt med tanke på valet 2010.

  Trösten för Fredrik Reinfeldt är att opinionsmätningarna visar att krisen har ritat om kartan också för väljarna, som uppskattar regeringen mer nu än när ekonomin gick bra och allting enligt planerna.

  ”Tar udden av Östros agitation” blogg.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Foto: SCANPIX (ARKIV) Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X